Znanost nad mite o prehrani: Kaj je super v superživilih?

Ljubljana, 19. maja - Superživila so v zadnjih letih postala prodajni hit, saj da so super zdrava. Prodajalci t. i. superživilom, kot so chia semena, goji jagode, razne alge, korenina maca itd., pripisujejo številne blagodejne, celo zdravilne lastnosti.

Brazilija, Sao Paulo.
Sladica iz acai jagod.
Jagodami acai pripisujejo antioksidativne lastnosti, ki pa zaenkrat ostajajo pretežno neraziskane, so opozorili na nacionalnem spletnem portalu prehrana.si.
Foto: Xinhua/STA

A kaj je pravzaprav tako super v superživilih? Kot je opozorila Nataša Poklar Ulrih z biotehniške fakultete, gre pri t. i. superživilih predvsem za prodajno skovanko. Dobre lastnosti, ki jih sicer imajo ta živila, namreč dobimo tudi v lokalno pridelanih živilih.

In zakaj potem tako navdušenje nad t. i. superživili? Poklar Ulrihova meni, da smo morda malo krivi potrošniki, da nasedamo takšnim propagandnim akcijam. Še vedno pa vsi verjamemo v neko čudežno kroglo, ki bo rešila vse težave. V večini primerov gre za lahkovernost potrošnikov, ki jih izkoriščajo prodajalci, je ocenila.

ago/apo/apo
© STA, 2018