Napovedani novi palestinski protesti ob dnevu katastrofe

Gaza, 15. maja - Kljub včerajšnjemu krvavemu odgovoru na proteste Palestincev ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu bodo Palestinci danes s protesti obeležili dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Zaradi nasilja, ki je včeraj zahtevalo 55 palestinskih življenj, naj bi se danes na izrednem odprtem zasedanju sestal Varnostni svet ZN.

Gaza.
Na množičnih protestih pred napovedanim odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu so na meji med Izraelom in območjem Gaze izbruhnili spopadi.
Palestinsko begunsko taborišče Jabalia.
Foto: Xinhua/STA

Palestinci dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael obeležijo vsako leto. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948.

Letos bo obeležitev potekala v še posebej napetih razmerah zaradi včerajšnjega nasilnega odziva Izraela na proteste Palestincev proti preselitvi veleposlaništva ZDA v Jeruzalem. Ubitih je bilo 55 Palestincev, več kot 2400 jih je bilo ranjenih.

vr/tz
© STA, 2018