Nemški socialdemokrati za predsednico izbrali Andreo Nahles

Berlin, 22. aprila - Nemški socialdemokrati so danes na izrednem kongresu stranke v Wiesbadnu za novo predsednico stranke izvolili 47-letno Andreo Nahles. Dobila je 66.35 odstotka glasov podpore. Nahlesova bo tako prva ženska na čelu te stranke v njeni 155-letni zgodovini.

Nemčija, Wiesbaden
Nemški socialdemokrati (SPD) so danes na izrednem kongresu stranke v Wiesbadnu za novo predsednico stranke izvolili 47-letno Andreo Nahles.
Foto: dpa/STA

Nemčija, Wiesbaden
Nemški socialdemokrati (SPD) so danes na izrednem kongresu stranke v Wiesbadnu za novo predsednico stranke izvolili 47-letno Andreo Nahles. Na kongresu v Wiesbadnu ji je nasproti stala 41-letna manj znana županja Flensburga Simona Lange.
Foto: dpa/STA

Nahlesova je sicer v boju z 41-letno Simono Lange veljala za jasno favoritinjo. Podprli so jo številni vidnejši člani stranke, tudi njen predhodnik Martin Schulz. V prejšnji veliki koaliciji nemške kanclerke Angele Merkel je zasedala položaj ministrice za delo, pred tem pa je bila tudi generalna sekretarka SPD. Po zadnjih parlamentarnih volitvah je zasedla položaj vodje poslanske skupine stranke v parlamentu.

Naloga nove predsednice bo, da stranko znova okrepi po zgodovinskem porazu na septembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je SPD osvojil 20,5 odstotka glasov.

ms/blm/vr/ms
© STA, 2018