Znanost nad mite o prehrani: Je rdeče meso rakotvorno, perutnina pa ne?

Ljubljana, 21. aprila - Pred leti je odmevalo poročilo ene od agencij Svetovne zdravstvene organizacije, da rdeče meso povzroča raka.

Ljubljana, BF.
Tomaž Polak s katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: STA

Znanstvenik z ljubljanske biotehniške fakultete Tomaž Polak pravi, da so v rdečem mesu res nekatere rakotvorne spojine, kot so heterociklični aromatski amini.

A je poročilo zajelo le rdeče meso, ne pa tudi perutnine in rib, ki ob termični obdelavi vsebujeta celo več teh spojin.

Polak je tudi poudaril, da celo več teh snovi vsak dan zaužijemo z normalnim dihanjem zraka, včasih pa skozi kožo prek obleke, ki je bila zaščitena z naftalinom.

Če bi zmanjšali porabo rdečega mesa, seveda ne bi bilo nič narobe, je dejal Polak, ki v prvi vrsti priporoča uživanje raznovrstne prehrane.

ago/apo
© STA, 2018