Pogin ptic na Ptujskem jezeru verjetno posledica zaužitja strupene snovi

Ljubljana/Ptuj, 18. aprila - Pogin rečnih galebov, ki so jih v tem mesecu našli na območju Ptujskega jezera, je posledica odpovedi vitalnih organov, ki je verjetno posledica zaužitja toksične snovi, je v končnem mnenju zapisal Nacionalni veterinarski inštitut.

Ptuj.
Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ob terenskem ogledu okoli Ptujskega jezera našli 20 novih poginulih rečnih galebov, kar kaže na to, da se pogini nadaljujejo in da je neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju. V društvu so odgovorne pozvali, naj pospešijo preiskavo možnih virov zastrupitev.
Foto: Tilen Basle, DOPPS

Preiskave, ki so jih opravili, so vključevale raztelesbo živali, virološke, bakteriološke in histološke analize ter kemijske preiskave.

Pri kemijski analizi vzorcev jeter, prebavil in želodčne vsebine so ugotavljali prisotnost pesticidov, ki se ali so se uporabljale v kmetijstvu, a niso ugotovili snovi, ki bi lahko povzročile pogin.

Ker vzrok pogina ni bil dokazan, se bodo o nadaljnjih korakih posvetovali s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini.

Izključeno je, da bi bil pogin posledica kožne bolezni živali in uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

jb/bdo
© STA, 2018