Poslanci sprejeli zakona o mednarodnem razvojnem sodelovanju in o konzularni zaščiti

Ljubljana, 17. aprila - Državni zbor je danes v nadaljevanju izredne seje sprejel zakon o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Slovenije ter zakon o konzularni zaščiti, ki podrobneje opredeljuje to področje delovanja diplomacije, hkrati pa usklajuje slovenski pravni red z evropsko direktivo.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje izredne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novelo zakona o zaščiti prič in predlog zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zakon o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči je temeljni pravni akt na tem področju. Nadomešča in odpravlja pomanjkljivosti do zdaj veljavnega zakona iz leta 2006 ter omogoča lažje in bolj učinkovito izvajanje mednarodne razvojne pomoči.

Z novim zakonom o konzularni zaščiti se v slovensko zakonodajo prenaša evropska direktiva, ki določa pravila za sodelovanje članic EU pri zagotavljanju konzularne pomoči državljanom EU, katerih države nimajo svojega predstavništva v določenih državah. Direktiva začne veljati 1. maja.

jk/ms/jk
© STA, 2018