Macron predlagal evropsko pomoč skupnostim za sprejem beguncev

Strasbourg, 17. aprila - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozval k suverenosti Evrope v času, ko se ta sooča z avtoritarnimi težnjami.

Francija, Strasbourg.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozval k "suverenosti Evrope" v času, ko se ta sooča z avtoritarnimi težnjami. V prvem nastopu pred evropskimi poslanci je med drugim predlagal evropsko pomoč za lokalne skupnosti, ki bi sprejele begunce, parlamentarce pa je pozval k razpravi za oživitev demokracije.
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Foto: dpa/STA

V prvem nastopu pred evropskimi poslanci je med drugim predlagal oblikovanje evropskega programa za financiranje lokalnih skupnosti, ki bi sprejele in vključevale begunce.

Na kratki rok naj bi EU po Macronovih predlogih vzpostavila tudi sistem obdavčitve digitalnih velikanov, se lotila reforme območja evra, francoski predsednik bi tudi ukinil rabate oz. ugodnosti za posamezne države članice.

V proevropskem govoru je Macron izpostavil demokracijo kot trenutno najboljšo možnost in tudi kot identiteto. Pred skoraj polno plenarno dvorano pa je parlamentarce pozval k razpravi za oživitev demokracije.

mc/sk/mc
© STA, 2018