Stopnja samooskrbe z vinom v tržnem letu 2015/2016 skoraj 100-odstotna

Ljubljana, 17. marca - V Sloveniji smo po končnih podatkih statističnega urada v tržnem letu 2015/2016 proizvedli 823.100 hektolitrov vina, medtem ko smo ga popili 827.400 hektolitrov. Stopnja samooskrbe se je v primerjavi s predhodnim letom zvišala in je dosegla 99,5 odstotka. Povprečen Slovenec je spil 39,3 litra vina.

Vipava.
Sortiranje grozdja, pridelava vina.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Slovenci najraje posegamo po belem vinu, kar kaže tudi domača proizvodnja. Od skupne proizvodnje je bilo namreč v državi proizvedenih 568.900 hektolitrov belih vin, medtem ko smo skupaj popili 575.400 hektolitrov belih vin.

Glede na kakovostno razdelitev vin so k skupni proizvodnji v opazovanem tržnem letu 76 odstotkov prispevala vina z zaščiteno označbo porekla, teh je bilo za nekaj več kot 620.000 hektolitrov. Teh vin spijemo tudi največ, medtem ko so za Slovence najmanj zanimiva sortna vina.

kk/jaz
© STA, 2018