Stopnja samooskrbe z vinom v tržnem letu 2015/2016 skoraj 100-odstotna
Ljubljana, 17. marca - V Sloveniji smo po končnih podatkih statističnega urada v tržnem letu 2015/2016 proizvedli 823.100 hektolitrov vina, medtem ko smo ga popili 827.400 hektolitrov. Stopnja samooskrbe se je v primerjavi s predhodnim letom zvišala in je dosegla 99,5 odstotka. Povprečen Slovenec je spil 39,3 litra vina.
Slovenci najraje posegamo po belem vinu, kar kaže tudi domača proizvodnja. Od skupne proizvodnje je bilo namreč v državi proizvedenih 568.900 hektolitrov belih vin, medtem ko smo skupaj popili 575.400 hektolitrov belih vin.
Glede na kakovostno razdelitev vin so k skupni proizvodnji v opazovanem tržnem letu 76 odstotkov prispevala vina z zaščiteno označbo porekla, teh je bilo za nekaj več kot 620.000 hektolitrov. Teh vin spijemo tudi največ, medtem ko so za Slovence najmanj zanimiva sortna vina.