Prisegla nova nemška vlada

Berlin, 14. marca - V nemškem parlamentu so danes prisegli ministri nove nemške vlade, ki jo bo že četrtič doslej vodila kanclerka Angela Merkel. V novi vladi je 15 ministrov, ki prihajajo iz treh strank, Krščansko-demokratske unije, bavarske Krščansko-socialne unije in socialdemokratov. Vlada se bo že popoldne sestala na prvi seji.

Nemčija, Berlin.
V nemškem parlamentu so danes prisegli ministri nove nemške vlade, ki jo bo že četrtič doslej vodila kanclerka Angela Merkel..
Srečanje članov nove vlade s predsednikom države Frankom-Walterjem Steinmeierjem.
Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Nemški parlament je Angelo Merkel danes znova izvolil za kanclerko. Zanjo je glasovalo 364 poslancev, 315 jih je bilo proti, devet se jih je vzdržalo. Merklova bo nemško vlado vodila že četrtič zapored.
Zaprisega nemške kanclerke Angele Merkel.
Foto: Xinhua/STA

Vključno z Merklovo je v novi vladi sedem žensk in devet moških. Za to, da ta ne bo povsem spolno uravnotežena, je kriva predvsem CSU, ki v Berlin pošilja same moške. Povprečna starost ministrov je 51 let. Kljub prizadevanjem, da bi bila v vladni ekipi čim bolje zastopana nekdanja Vzhodna Nemčija, temu ne bo tako: poleg kanclerke bo iz nekdanje DDR le še ena ministrica.

Ministrstvi za finance in zunanje zadeve bosta vodila socialdemokrata, prvega Olaf Scholz in drugega Heiko Maas, dosedanji pravosodni minister.

sk/ms/sk
© STA, 2018