Korejci ponosni na prihajajoče olimpijske igre

pripravil posebni poročevalec Tomaž Bregar

Pyeongchang, 8. februarja - Le še dan loči športni svet in Južno Korejo od njenega največjega dogodka letos. Olimpijske igre, čeprav v nekoliko manjši zimski izvedbi, bodo za to državo letošnji športni vrhunec, na katerega so zelo ponosni.

Južna Koreja, Pyeongchang.
ZOI 2018 - Olimpijska vas.
Foto: Stanko Gruden/STA

Južna Koreja, Pyeongchang.
ZOI 2018 - Olimpijska vas.
Foto: Stanko Gruden/STA

Južna Koreja, Pyeongchang.
ZOI 2018 - Olimpijska vas.
Foto: Stanko Gruden/STA

Južna Koreja, Pyeongchang.
ZOI 2018 - Olimpijska vas.
Foto: Stanko Gruden/STA

Dve neuspešni kandidaturi, preden so igre pred sedmimi leti dobili, sta prireditelje le še spodbudili. Z novim sloganom Nova obzorja (New Horizons) so se lotili iger, ki zdaj iz projekta postajajo resničnost.

Igre Korejci vidijo kot priložnost za dokazovanje, ne le na športnem področju. Drugič po Seulu 1988 gostijo najboljše športnike na svetu, igre pa so priložnost za to, da svetu pokažejo napredek na športnem, kulturnem in ekonomskem področju. Obenem pa bo zanje to še lepa okrogla obletnica, kajti leta 1948 je na OI v St. Moritzu nastopil prvi njihov zimski športnik.

Prireditelji iger so pred začetkom v mestu, ki se sicer še vedno le počasi prebuja v olimpijsko vzdušje in dan pred slavnostnim odprtjem še ne kaže, da bo tu veliko športno tekmovanje, postregli še z nekaj številkami in primerjavami; podelili bodo 102 zlati medalji (v Sočiju 2014 jih je bilo 98, v Vancouvru 2010 pa 86), nastopili bodo tekmovalci iz 92 držav (v Sočiju 88, v Vancouvru 82), le pri številu udeležencev je še vedno neznanka oziroma zvezdica zaradi števila udeležencev iger iz Rusije, ki sicer nastopajo pod olimpijsko zastavo; dan pred začetkom je začasna številka športnikov sicer 2925 (pred štirimi leti 2858, pred osmimi pa 2633).

Med temi številkami je tudi rekordna odprava ene države, ZDA bodo imele 242 športnikov, kar je največ iz ene države na zimskih izvedbah iger doslej. Našteli pa so tudi šest novink, ki še nikoli niso sodelovale na zimskih OI: Ekvador, Eritrejo, Kosovo, Malezijo, Nigerijo in Singapur.

Med pomembnimi elementi, ki bodo igre naredili nekaj posebnega, pa Korejci vidijo tudi ta zanimiv podatek: Južna Koreja bo šele peta država po Franciji, Nemčiji, Italiji in Japonski, ki bo gostila štiri največje športne dogodke, poletne in zimske olimpijske igre, svetovno prvenstvo v nogometu ter svetovno prvenstvo v atletiki.

A ne samo šport, med igrami bodo poskrbeli tudi za druge vidike uveljavljanja svoje države. Pripravljajo tudi takoimenovane igre kulture s številnimi dogodki, festivali in razstavami, večinoma v olimpijskem parku v Pyeongchangu, v obalnem prizorišču Gangneungu bodo vsak dan pripravili parado z maskotama Soohorangom in Bandabijem, na poti do prizorišč pa načrtujejo nastope uličnih umetnikov.

Zaradi nenehne politične napetosti na tem področju pa so igre dobile tudi pridih politične otoplitve med Korejama. Prireditelji v Južni Koreji so jih zato sami označili za igre z duhom miru in sožitja, ki se bodo kot takšne tudi zapisali v zgodovino.

Pa še nekaj številk, povezanih s sodelavci iger: sodelovalo bo skupno 80.000 ljudi, ki bodo imeli različne vloge na olimpijskih in paraolimpijskih igrah, med njimi je 1200 redno zaposlenih v organizacijskem odboru POCOG, 5600 vladnih in lokalnih uslužbencev, 5300 vojakov in 21.000 prostovoljcev. Ti prihajajo iz 64 različnih držav, 15.008 jih bo delalo med olimpijskimi, 6584 pa med paraolimpijskimi igrami.

tb/jz
© STA, 2018