7 dni do OI - Hubertus von Hohenlohe

Ljubljana, 1. februarja - Legendarni mehiški alpski smučar nemških plemiških korenin Hubertus von Hohenlohe je po nastopih na kar šestih zimskih olimpijskih igrah po Sočiju končal olimpijsko kariero, tako da ga v Pyeongchangu ne bo. Svoje olimpijske nastope, ki jih je začel leta 1984 v Sarajevu, je sklenil pri 55 letih z odstopom na olimpijskem slalomu.

Južna Koreja, Pyeongchang.
Smučarsko središče Yongpyong, ki bo gostilo tekme alpskega smučanja na zimskih olimpijskih igrah Pyeongchang 2018.
Foto: Xinhua/STA

"Mislim, da ne bom več nastopal na olimpijskih igrah, razen če ne odkrijejo tablet, ki me bodo pomladile," je po zadnjem olimpijskem nastopu v Sočiju šaljivo povedal Mehičan, sicer tekmovalec, znan po dresu v slogu mariachi-glasbenikov,

Sam pravi, da je vedno užival v nastopanju na olimpijskih igrah, težavo mu je predstavljalo le, da je slalom na sporedu vedno tik pred koncem iger, čakanje pa mu je vsakič znova načelo živce.

Hohenlohe je tudi fotograf, poslovnež in pevec, znan pa je pod vzdevkoma Andy Himalaya in Royal Disaster.

Mehiško smučarsko zvezo je ustanovil 1981 in prvič je na olimpijskih igrah nastopil v Sarajevu 1984, kjer je v slalomu osvojil spoštljivo 26. mesto. Nato je smučal še na igrah 1988, 1992 in 1994, v Torino ga mehiški olimpijski komite ni poslal, zato pa se je preizkusil v Vancouvru ter Sočiju. Ob tem je nastopil še na petnajstih svetovnih prvenstvih.

Še lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je dejal, da želi postati najstarejši olimpijec v zgodovini. V času iger Južni Koreji bo star 59 let.

zzb/zzb
© STA, 2018