Vzpostavljena koordinacija za čim hitrejšo sanacijo gozdov

Bled, 15. januarja - Svet za gozdno-lesno verigo je na današnji seji, ki je potekala v prostorih Lipa Bled, posebno pozornost namenil trenutnemu stanju v slovenskih gozdovih. Sklenil je, da bo že jutri začela delovati posebna koordinacijska skupina, ki bo skrbela za čim hitrejšo sanacija gozdov po vetrolomu. Ta je po sedanjih ocenah poškodoval za okoli dva milijona kubičnih metrov drevja.

Bled, Lip Bled.
Izjave po seji Sveta za gozdno-lesno verigo.
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter predsednik Sveta za gozdno-lesno verigo Franc Pohleven.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Sedaj je treba čim več podrtega drevja pred razširitvijo podlubnikov odstraniti iz gozdov. Zato bo ključnih naslednjih 100 dni, je povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Ob tem je ponudil vso potrebno pomoč države.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je izpostavil, da je delo v gozdovih že dobro steklo. Dobrodošel pa bi bil tudi angažma specializiranih ekip, ki so primerno usposobljene in opremljene za sanacijo gozdov po ujmah.

tzu/kk
© STA, 2018