48 dni do OI - Abeceda

Ljubljana, 22. decembra - Korejska abeceda po mnenju jezikoslovcev velja za enega najbolj logičnih pisnih sistemov na svetu, med drugim oblika črk povzema obliko ust, ko se jo izgovori. Njen izumitelj, korejski kralj Sejong, je dejal, da se lahko moder moški nauči abecede pred koncem jutra, neumen pa v desetih dnevih.

Južna Koreja, Pyeongchang.
Podstavek za olimpijski ogenj na stadionu v Pyeongchangu, južnokorejskem mestu, ki bo gostilo zimske olimpijske in paraolimpijske igre 2018.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Korejska abeceda oz. hangul je v uporabi vse od 15. stoletja, ko jo je izumil kralj Sejong, in je uradni pisni sistem Južne in Severne Koreje. Je fonetična abeceda, ki je sestavljena iz 19 soglasnikov in 21 samoglasnikov. Za razliko od latinice se jo piše v zlogovne skupine, ki so vizualno še najbolj podobne kakšnim kvadratom, v katerih sta najmanj dve črki.

Podobno kot tradicionalno japonščino in kitajščino se tudi korejsko pisavo tradicionalno piše od vrha proti dnu ter od desne proti levi, vendar je danes v praksi zahodna oblika pisanja od leve proti desni.

Pred letom 1446 so Korejci uporabljali sposojeno pisavo hanji oz. izposojeno kitajsko pisavo, ki je posnemala pomen korejskih besed vendar ne glasove. Kralj Sejong pa je leta 1443 opozoril, da to ni primerna pisava za korejski jezik, saj je znalo pisati le malo ljudi. Takrat se je odločil, da bo izumil svojo pisavo, saj si je želel, da bi se jo lahko vsi hitro naučili in da bo primerna za vsakdanjo rabo.

Sicer ni popolnoma jasno, ali je kralj sam izumil pisavo. Več akademikov je mnenja, da je bilo to skupno delo tedanjih lingvistov kraljeve akademije. Črke so sestavljene le iz kombinacije linij in krogov. Glavni samoglasniki predstavljajo nebo, zemljo in človeka. Oblika soglasnikov pa izhaja iz oblik ust, ustnic in jezika, ko se oblikuje zvok črke.

Korejci so na svojo relativno mlado pisavo tako ponosni, da se jo spomnijo vsako leto 9. oktobra, ko imajo celo dela prost dan. V Severni Koreji je tako imenovani praznik hangula sicer 15. januarja.

set/zzb
© STA, 2017