49 dni do OI - Južna Koreja

Ljubljana, 21. decembra - Južna Koreja bo drugič gostiteljica olimpijskih iger. Leta 1988 so poletne igre potekale v Seulu, 9. februarja 2018 pa se bodo v PyeongChangu s slavnostnim odprtjem začele 23. zimske igre. Tekmovanja se bodo pričela sicer že dan prej, najprej predtekmovanja v curlingu za mešane dvojice, nato pa še kvalifikacije na srednji skakalnici za moške.

Rusija.
Olimpijski krogi, olimpijske igre.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Južna Koreja leži na jugu Korejskega polotoka, obdajata jo Vzhodno morje in Rumeno morje, njena površina pa je dobrih 100.000 kvadratnih kilometrov oziroma petkrat več kot meri Slovenija. Zgodovinsko gledano so bili Korejci vseskozi pod vplivom Kitajske ali Japonske, po koncu druge svetovne vojne pa so jih Združeni narodi ter Sovjetska zveza in ZDA nasilno ločili po 38. vzporedniku.

Južna Koreja ima po zadnjem štetju iz leta 2009 48 milijonov prebivalcev, v glavnem mestu Seulu pa živi več kot deset milijonov ljudi. Uradni jezik je korejščina, v šolah pa se poučuje tudi angleščina in japonščina. 99,9 odstotka prebivalcev Južno Koreje je Korejcev, ostali so Kitajci. Dominantni veri sta katoliška in budizem, večina tamkajšnjega prebivalstva pa je glede vere neopredeljenih.

Geografsko je dežela zelo razgibana, gorata, najvišji vrh pa je Halla-san, ugasli vulkan, ki se dviga 1950 metrov nad morjem. Dve tretjini države prekriva gozd, Južna Koreja pa ima tudi več kot 3000 otokov. Zime so hladne, poletja pa vroča in soparna. Povprečna januarska temperatura v Seulu je -2,5 stopinj Celzija, povprečna avgustovska pa 29,5.

Ekonomija Južne Koreje temelji na industriji in visoki tehnologiji. Glavne industrijske panoge so elektronika, telekomunikacije, avtomobilizem, jeklo, ladjedelništvo in kemijski produkti, največja podjetja pa so Hyundai, LG in Samsung.

zzb/set
© STA, 2017