50 dni do OI - Pyeongchang ali PyeongChang

Ljubljana, 20. decembra - Južna Koreja bo od 9. do 25. februarja 2018 prvič gostiteljica zimskih olimpijskih iger, PyeongChang pa je po Lillehammerju 1994 najmanjši kraj, ki bo sprejel najboljše športnike na svetu.

Južna Koreja, Pyeongchang.
Podstavek za olimpijski ogenj na stadionu v Pyeongchangu, južnokorejskem mestu, ki bo gostilo zimske olimpijske in paraolimpijske igre 2018.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

PyeongChang je okrožje v provinci Gangwon in hkrati glavno mesto tega okrožja. PyeongChang kot vas ima po podatkih izpred nekaj let dobrih 9000 prebivalcev, PyeongChang kot okrožje pa slabih 45.000. V kraju PyeongChang ni olimpijskih prizorišč; večina jih je v gorskem letovišču Alpensia ter v obmorskem kraju Gangneung, ki ima 230.000 prebivalcev.

Okrožje PyeongChang je znano tudi pod nazivom korejske Alpe in se razprostira na povprečni nadmorski višini 700 metrov, ta pa po verovanju Korejcev blagodejno vpliva na zdravje ljudi. Zato ga oglašujejo tudi 'Najboljši kraj za zdravje, počitek in užitek', 'Kraj narave, zdravja in dolgega življenja' ter 'Optimalen kraj za življenje ljudi'.

PyeongChang se nahaja dobri dve uri in pol vožnje z avtomobilom od glavnega mesta Južne Koreje Seula oz. 69 minut z hitrim vlakom, od Severne Koreje pa je oddaljen le slabih 80 kilometrov. Januarja 2016 je korejska vlada spremenilo ime Pyeongchang v PyeongChang, da bi se izognila podobnosti s prestolnico Severne Koreje, ki jo v slovenščini pišemo Pjongjang, po korejsko pa je Pyeongyang.

Vzrok za spremembo je bil tudi primer Kenijca, ki bi moral sodelovati na konferenci Združenih narodov v PyeongChangu, vendar je pomotoma kupil letalsko vozovnico za Pjongjang.

Na olimpijskih igrah v PyeongChangu, ki se bodo začele čez 50 dni, bodo v sedmih različnih športih in petnajstih disciplinah razdelili 102 kompleta medalj.

zzb/gj
© STA, 2017