Neurje ločilo Preddvor in Jezersko, a povezalo krajane

Jezersko/Preddvor, 12. decembra - Gasilci, gozdarji in delavci Gorenjske gradbene družbe so danes zjutraj začeli s čiščenjem ceste med Preddvorom in Jezerskim, ki je zaradi podrtega drevja zaprta že od ponedeljka popoldan. V preddvorski občini, kjer veter ni povzročil večjih težav, so domačini priskočili na pomoč Jezerjanom, ki so ostali ujeti v dolini.

Jezersko.
Močan veter je podiral drevesa na Jezerskem.
Foto: Kranjski gasilci

Kot je za STA povedal poveljnik preddvorske civilne zaščite Aleš Drekonja, so gasilci, gozdarji, delavci cestnega podjetja in posamezniki z razpoložljivo mehanizacijo zjutraj začeli odstranjevati drevesa, ki jih je na cesto v ponedeljek popoldan in ponoči podrl močan veter.

Preddvorska civilna zaščita je v stiku z ljudmi na Zgornjem Jezerskem, kjer so postavili občinski štab civilne zaščite. Del štaba v ponedeljek ni mogel na Jezersko in je zato ostal v dolini, kjer so preddvorska občina, gasilci in domačini poskrbeli tudi za namestitev ostalih Jezerjanov, ki zaradi zaprte ceste in nevarnosti padajočega drevja niso mogli domov.

Šoloobvezni otroci so v ponedeljek zaradi neprevozne ceste ostali v gostišču Kanonir, srednješolci in ena družina pa so prenočili v osnovni šoli v Kokri, kjer so poskrbeli za ležišča in hrano. Medtem ko so številni Jezerjani v ponedeljek ostali v dolini, pa je del preddvorskih gasilcev ostal na Zgornjem Jezerskem, kamor so že v ponedeljek šli pomagat svojim kolegom in kjer danes domačinom pomagajo pri čiščenju ceste v smeri Jezerskega proti Kokri.

Največje težave so jim povzročili izpad elektrike in pretrgani telefonski vodi, kar je otežilo komunikacijo, je pojasnil Drekonja. Z Jezerskega sicer poročajo o kar nekaj poškodovanih in odkritih strehah ter tudi podrtih dimnikih.

V Preddvoru medtem veter večjih posledic ni povzročil, zato so se tamkajšnji gasilci in občani osredotočili predvsem na pomoč kolegom iz sosednje občine. "Ko bo cesta prebita, bomo iz našega skladišča na Jezersko lahko dostavili še ponjave za prekrivanje streh in agregate, če še ne bo elektrike, ter jih razdelili med krajane."

Kot pojasnjujejo na Elektru Gorenjska, na območju katerega je brez elektrike še okoli 1100 gospodinjstev, so največje težave prav na Jezerskem, kjer je zaradi podrtega drevja onemogočen dostop tudi vzdrževalcem. Ti bodo na Jezersko skušali pripeljati agregat, s pomočjo katerega bodo zagotovili rezervno napajanje prebivalcev.

Kot je za STA povedal župan Jezerskega Jure Rebolj, so na Jezerskem sicer še vedno brez elektrike, so pa sedaj vendarle znova dobili telefonske povezave. Po občini so si že pogledali posledice neurja, ki je odkrival strehe in podiral drevesa, zlasti smreke. Kar nekaj časa pa bo trajalo, da bodo vzpostavili dostopnost do vseh bolj oddaljenih kmetij.

Sedaj se trudijo predvsem, da bi vzpostavili prevoznost regionalne ceste. Za nujne primere, na primer za reševalce, so sicer pred kratkim uspeli urediti obvoz, kdaj bo cesta uradno odprta, pa Rebolj še ne more napovedati. "Glede na videno in na ocene, da je podrtih kar za 300 kubičnih metrov dreves, dvomim, da bo to danes," je dejal.

Zato tudi še ne more reči, ali bodo domačini, med katerimi je tudi veliko otrok, ki so v ponedeljek ostali v dolini, danes lahko prišli v svoje domove. Kot je poudaril, da bodo za njih uredili prevoz, vendar le, če bo varno. So pa v stikih tako z njimi kot s starši.

tzu/td/moz
© STA, 2017