Vožnja v vetrovnih razmerah ima svoje pasti

Ljubljana, 11. decembra - Vožnja v vetrovnih razmerah ima svoje pasti, opozarja inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik. Svetuje, naj vozniki zmanjšajo hitrost in se izognejo prehitevanju, povečajo naj varnostno razdaljo in volan držijo trdno z obema rokama. Telefoniranje ne pride v poštev.

Ljubljana.
Vožnja z avtom, voznik, volan, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vodja AMZS Šole vožnje Pungertnik je pred časom za STA pojasni, da so med vožnjo zlasti nevarni nenadni močni sunki vetra iz različnih smeri, ki lahko presenetijo voznika. Zato je pomembno, da se vozniki na vožnjo pripravijo, torej spremljajo prometna obvestila in vremensko napoved, in da so med vožnjo zbrani, pozorni na dogajanje okoli sebe in na prometno signalizacijo, ki opozarja na tovrstne vremenske pojave ter tudi na morebitno zaporo cest.

Ob tem opozarja, da je "v zahtevnejših vremenskih pogojih uporaba mobilnega telefona, četudi imamo napravo za prostoročno telefoniranje, še toliko bolj nevarna, saj pogovor ali pošiljanje sporočil odvrača našo pozornost od dogajanja v prometu, kar se lahko na žalost tudi tragično konča - zaradi podaljšanega reakcijskega časa nam morda v določeni kritični situaciji ne bo uspelo pravočasno in ustrezno reagirati".

Svetuje, naj vozniki volan držijo trdno z obema rokama na poziciji "petnajst do treh". "Le na ta način bomo lahko ob nenadnem sunku vetra izvedli ustrezen manever, ki nam bo omogočil varno nadaljevanje poti," je navedel inštruktor varne vožnje.

Tudi povečanje varnostne razdalje je pomembno, saj si voznik s tem zagotovi večji manevrski prostor za reševanje kritičnih situacij, hkrati pa povečala možnost, da se izogne morebitnim predmetom, ki jih lahko močan veter prinese na cestišče.

"Vožnja v vetrovnih razmerah ima svoje pasti. Če se jih vozniki zavedamo oziroma smo pozorni na dogajanje okoli sebe, bomo svojo vožnjo pravočasno ustrezno prilagodili voznim pogojem in tako poskrbeli ne le za svojo, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu," je še dodal Pungertnik.

moz/bs
© STA, 2017