Slovenija znova prizorišče mednarodnega tekmovanja v plezanju s cepini

Domžale, 28. novembra - Domžale bodo v soboto prizorišče premiernega tekmovanja prvega evropskega pokala v lednem plezanju oziroma plezanju s cepini pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA). Na prvi umetni "drytooling" steni, ki omogoča plezanje s cepini, v Sloveniji, bo cepine nabrusilo 45 tekmovalcev iz 12 držav, med njimi tudi sedem Slovencev.

Uvodna tekma evropskega pokala v lednem plezanju na umetnih stenah bo potekala pod pokroviteljstvom Občine Domžale ter v organizaciji Planinskega društva Domžale in Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS).

Naslednje postaje evropskega pokala, ki bo tekmovalcem služil kot odskočna deska za napredovanje na višjo kakovostno raven tekmovanja, svetovni pokal, bodo še Slovaška, Francija in Finska.

V Sloveniji se bo merilo 45 tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Švice, Francije, Italije, Finske, Norveške, Rusije, Poljske in Nizozemske. Tekmovanje se bo začelo v soboto ob 8.15 s kvalifikacijami, najboljša osmerica v vsaki od konkurenc pa se bo z začetkom ob 17. pomerila v finalu.

"Evropski pokal je namenjen plezalcem, ki se šele pripravljajo na vstop v svetovni pokal, in tistim, ki so v svetovnem pokalu uvrščeni pod desetim mestom. Čeprav ni namenjen najboljšim, je zanimiv tudi zanje, tako da bo v Domžalah v ženski konkurenci nastopila tudi Italijanka Angelika Rainer, skupno druga v svetovnem pokalu. V Sloveniji pa bo nastopil tudi 55-letni veteran Rus Sergej Tarasov, ki se je še vedno, kljub letom, sposoben meriti z veliko mlajšimi tekmovalci," je na današnji novinarski konferenci v poslopju domžalske občine povedal Andrej Pečjak iz Komisije za gorske športe PZS, ki je skupaj z ženo Jasno, načelnico komisije, gonilo lednega plezanja v Sloveniji.

V Sloveniji so v preteklosti že potekala tekmovanja v lednem plezanju, tudi na prostem, na zaledenelih slapovih, vendar pa ledni plezalci najbolj občutijo klimatske spremembe. Leta 1999 so tako imeli zadnjo tekmo v Bohinju Pod skalco, ker potem voda ni več zmrznila.

Tekmovalci bodo plezali po umetni konstrukciji, v kombinirani steni z oprimki, na kateri bo tudi nekaj imitacije ledu okoli ledenih sodčkov in visečih ledenih elementov. Uporabljali bodo isto opremo, kot če bi plezali na naravnih ledenih stenah, torej čelado, rokavice, plezalni pas, dva cepina predpisane velikosti največ 50 cm ter čevlje z derezami.

V petek, na predvečer tekmovanja, bo v Knjižnici Domžale predavanje Klemna Premrla, enega najboljših lednih plezalcev na svetu, pred tem ob 18. uri sprejem vodij reprezentanc po prižigu novoletnih luči v Domžalah. Postavljavec smeri bo eden najboljših slovenskih lednih plezalcev Janez Svoljšak. Po koncu finala bo na sporedu koncert raperjev Nipkeja in Trkaja, njun gost bo Challe Salle. Umetna stena, na kateri bo potekalo tekmovanje, je na garažni hiši na Masljevi ulici v Domžalah.

V ženski konkurenci bodo barve Slovenije branile Maja Šuštar (AO PD Domžale), trenutno vodilna v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), v moški konkurenci pa bodo nastopili Jaka Hrast (AO PD Domžale), prav tako vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) in Edvin Nepužlan (AO PD Železničar).

am/ke
© STA, 2017