Koalicijska pogajanja v Avstriji dobro napredujejo

Dunaj, 17. novembra - V Avstriji potekajo koalicijska pogajanja med ljudsko stranko in svobodnjaki precej harmonično, je danes ocenil predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache. Pojasnil je, da so že skoraj zaključili pogajanja o varnosti in notranjih zadevah.

Avstrija, Dunaj.
V Avstriji potekajo koalicijska pogajanja med zmagovalci oktobrskih volitev, ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ).
Predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz in predsednik svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache na novinarski konferenci po srečanju.
Foto: dpa/STA

Upravičenci za azil bi tako po novih načrtih lahko za državljanstvo zaprosili šele po desetih letih in ne šestih, kot je to sedaj. Upravičencem za azil pa bi tudi znižali socialno pomoč. Če se tega ne bo držalo vseh devet avstrijskih dežel, bo vlada oblikovala pravni okvir. S slednjim načrtom želijo spremeniti predvsem politiko Dunaja, ki ima precej radodarno azilsko zakonodajo.

Stranki sta napredovali tudi na drugih področjih, je povedal mandatar za sestavo vlade Sebastian Kurz. Strache sicer ni želel ponovno zagotoviti, da bodo koalicijska pogajanja končana do božiča, kot so to sprva upali.

set/ms/set
© STA, 2017