Slovenski mediji: Nebesa so vijol'čna, Mariborgazem, 12,7 milijonov evrov, ...

Ljubljana, 23. avgusta - Nebesa so vijol'čna, Štajerska se spet veseli, Maribor je navalil v ligo prvakov, Strel za 12,7 milijonov evrov, Liga prvakov je spet doma v Mariboru, Čaroben večer v Ljudskem vrtu, Vsi dihamo kot eno, so nekateri od naslov oziroma poudarkov v tiskanih in digitalnih medijih po preboju nogometašev Maribora v ligo prvakov.

Maribor.
Nogometaši NK Maribor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Mariborski Večer piše o velikem "Srcu" nogometašev ter poudarja, da je zadetek Mitje Vilerja v 15. minuti klubu izpod Kalvarije prinesel 12,7 milijonov evrov. Hkrati poudarja, da bo Maribor tekmece v ligi prvakov dobil v četrtek ob 18. uri na žrebu v Monte Carlu, in v zaključku upa, da "jeseni ne bo kanta za nabijanje, kot je to v zadnjem času bil Dinamo."

Novinar Večera Zoran Mijatovič je zapisal še zanimivo anekdoto iz tekme, ki si jo je ogledal tudi slovenski alpski smučar Klemen Kosi. Ta je na stadion prišel v dresu junaka večera in ga po zadetku tudi ponosno razkazoval vsej tribuni. "Viler je pisalo na njegovih plečih, dokler ni slekel majice ob eksploziji navdušenja," piše Mijatovič in nadaljuje: "Bilo je tu še več junakov. Denimo Jasmin Handanović, ki je tik pred zadnjim sodniškim žvižgom ubranil skoraj zanesljiv gol. Pa Marcos Tavares, ki je povsem na koncu zatresel mrežo za popolno veselico na tribunah, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Mah; junaki so bili kar vsi, ki so na koncu stekli na igrišče, se hiteli veseliti, objemati, si čestitati in se veseliti (novega) vrhunca kariere."

"Maribor 1999, Maribor 2014. In Maribor 2017," začenja pripoved novinar Dela Gorazd Nejedly, ki je bil priča vsem trem uvrstitvam Maribora v elitno ligo prvakov. V svojem poročilu je nato kar tekmoval s pridevniki in hvalnicami na račun nogometašev in vzdušja na tribunah - 'čudežni večer', 'pozitivno vzdušje', 'navijači so bili ne veter, orkan v jadra nogometašev', 'adrenalin v žilah in modrost v glavah', 'vijolični bojevniki', 'bliskoviti in usklajeni protinapadi brez prekomernega tveganja,' 'bravurozna parada', ...

Pod člankom v Dnevniku je podpisan nogometni strokovnjak Jaša Lorenčič, ki svoj tekst začel tako: "Potres bo, je zakričal Mitja Viler. Saj se še ni dobro zavedal. Trans. 'Majke mi!,' je dodal. Po domače. Objel je novinarja pred kamerami. Kričalo, jokalo in skakalo se je. Maribor se ni samo uvrstil v ligo prvakov. Maribor je navalil v ligo prvakov." Nato je novinar opisal potek tekme in članek končal: "Parada, obramba, potres. Liga prvakov!"

Edini slovenski športni časnik Ekipa SN je naslovnico opremil s fotografijo igralcev Maribora, ki visoko v zrak dvigajo svojega stratega Darka Milaniča. Pod njo je naslov: MARIBORGAZEM. O vzdušju pred tekmo in dogajanju na zelenici poročata Andrej Miljković in Dejan Mitrović. "Pot na stadion je bila spektakularna, prizori na kultni južni tribuni prav tako, vzdušje na tribunah pa tako, kot že dolgo ne. Bilo je peklensko, bilo je pripravljeno za pisanje zgodovine."

"Morda v to verjamete, morda ne, toda nekaj minut pred začetkom dvoboja se je nebo nad Ljudskim vrtom obarvalo v vijoličasto," se glasi uvod v Ekipi SN. Na sosednji strani je fotografija stadiona in vijoličastega neba ter pripis: 'Nebo poslalo znamenje'. V nadaljevanju teksta novinar piše o 'huronskem navijanju, ki se je nadaljevalo vse do konca tekme,' o 'Marcosu Tavaresu in soigralcih, ki so na igrišče pritekli kot stekli psi', o 'Igri v transu in Vilerjevi mojstrovini' ter 'Čudežni obrambi Handanovića. Obrambi dneva, meseca in leta!'

zzb/am
© STA, 2017