S podpisom aneksov h kolektivnim pogodbam naj bi se ta teden sklenil prvi del pogajanj o plačnih anomalijah

Ljubljana, 23. julija - Sindikate javnega sektorja in vlado pred odhodom na počitnice čaka še zaključevanje prvega dela pogajanj o plačnih anomalijah. Kako bodo popravljali uvrstitve delovnih mest, ki so na plačni lestvici uvrščena do vključno 26. razreda, so v večjem delu načeloma usklajeni. V tem tednu naj bi tako sledil podpis aneksov h kolektivnim pogodbam.

Ljubljana, ESS.
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, predsednik KSJS Branimir Štrukelj in predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Za plačno skupino J so se dogovarjali na skupnih pogajanjih vseh sindikatov javnega sektorja, saj so vanjo vključena delovna mesta, ki jih najdemo po celotnem javnem sektorju. Gre denimo za kuharje, hišnike, čistilke, receptorje in tajnice.

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja so ocenili, da so v glavnem uveljavili zastavljene cilje. Zlasti pa kot pozitiven premik ocenjujejo delež sredstev, ki bo od skupno nekaj čez 71 milijonov evrov namenjen skupini J. Tej se namenja skoraj 27 milijonov evrov.

pa/tz/pa
© STA, 2017