Estonija o digitalni prihodnosti, Juncker še nima pametnega telefona

Tallinn, 30. junija - Estonija, ki bo jutri za pol leta prevzela predsedovanje EU, si je za eno osrednjih prednostnih nalog zadala napredek na digitalnem področju. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem danes v Tallinu priznal, da sicer še nima pametnega telefona, a kljub temu izpostavil zavedanje, da je prihodnost digitalna.

Estonija, Tallinn.
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, estonski premier Juri Ratas in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na odprtju koncerta v Tallinnu, ki je potekal v sklopu dogodkov ob prvem predsedovanju Estonije Svetu EU.
Foto: Xinhua/STA

Če bo EU konec leta bolj optimistična, pozitivna, varnejša in enotna, bo predsedovanje uspešno, je poudaril estonski premier Jüri Ratas.

Štiri prednostna področja so inovativno gospodarstvo, varna Evropa, vključujoča in vzdržna Evropa ter digitalna Evropa s prostim pretokom podatkov kot peto temeljno svoboščino.

Glavni test za enotnost unije in za na novo vzbrsteli optimizem bodo pogajanja o brexitu. V estonskem predsedstvu upajo, da se bo do konca leta z Britanci mogoče začeti pogajati o prihodnjih odnosih.

pm/spo
© STA, 2017