Arso: Pred nami je vremensko burna noč z možnostjo neurij in viharnega vetra

Ljubljana, 28. junija - Po opozorilu Agencije za okolje (Arso) so do sredine noči ob nevihtah še možna krajevna neurja. Močni sunki vetra zahodnih smeri in nalivi bodo ob prehodu hladne fronte najprej zajeli obalo, nato pa prešli vso Slovenijo. Morje bo razburkano. V drugi polovici noči pa se bo vreme umirjalo.

Ankaran, Debeli rtič.
Temni oblaki nad obalo.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Zaradi močnega nevihtnega vetra zahodnih smeri je morje razburkano in lahko v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Arso ob tem opozarja na možnost večje materialne škode na plovilih, vozilih, obalnih cestah in obalni infrastrukturi ter na objektih v urbanem priobalnem območju.

Nekatere priobalne ceste so lahko povsem neprevozne, sprehajalne poti ob morju neuporabne, dostop do plovil pa otežen ali nemogoč. Nastanejo lahko težave z odvajanjem komunalnih vodov in komunalne infrastrukture v obalnih mestih, poveča se tudi možnost ekoloških nesreč, povezanih s komunalnimi vodi.

"Ne hodite ob morju in sprehajalnih poteh ob morju. Ne plavajte v morju. Ne vozite po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Lastniki plovil, preverite stanje na privezih. Pozorno spremljajte obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo. Upoštevajte navodila civilne zaščite in uprave za pomorstvo," svetujejo na Arsu.

V Ljubljani so popoldne zaradi močnega naliva na Zadobrovški cesti zaprli poplavljen podvoz pod železniško progo in odprli ter očistili jaške za odvod meteornih voda, je poročala uprava za zaščito in reševanje. Na območju Brezovice pri naselju Pod Goricami so bili zamašeni prepusti meteorne vode, v več naseljih pa so zaradi poplav morali črpati meteorno vodo.

Veliko dela s podrtimi drevesi, ki so poškodovala nekaj osebnih vozil in ostrešja stanovanjskih hiš, so imeli gasilci tudi na območju Celja in Maribora. Ostrešja stanovanjskih hiš so poškodovale tudi strele. V naselju Videm pri Ptuju je veter podrl električni drog.

V občini Mislinja je cesto Dolič-Vitanje v Zgornjem Doliču zasul večji nanos gramoza, ki so ga kasneje odstranili, cesto, na kateri je zaradi neurja ostalo več naplavin, zemlje in vej, pa so očistili.

Tudi proti večeru in zvečer so krajevna neurja podirala drevesa, odkrivala strehe, zaradi podrtih dreves so za promet zapirali posamezne ceste. Meteorne vode so ponekod zalile ali ogrožale stanovanjske hiše in druge objekte, nekatere odtočne cevi so se zamašile, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje. Največ posledic neurja so beležili v Domžalah, Kamniku in Mengšu.

V Domžalah je močan nevihtni veter odkrival strehe, iskrilo se je na daljnovodu, cesto Radomlje-Rova so zaprli za promet zaradi padlega drevesa, na parkirišču pa je drevo padlo na vozilo. V Kamniku so prav tako beležili odkrite strehe, zaradi padlega drevesa pa so zaprli tudi cesti Motnik-Ločica in Špitalič-Kamnik.

Tudi v Ljubljani so prekinili promet na cesti Podutik-Toško čelo zaradi podrtega drevesa. V občini Šenčur je poplava meteorne vode ogrožala hiši, v Kranju je voda ogrožala poslovni objekt, na spletni strani še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Geološki zavod Slovenije pa zaradi napovedanih padavin opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne in severozahodne Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. "Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter na znake zamakanja vode na zemljišču," so sporočili iz zavoda.

Vreme se bo ponoči umirjalo. V prvem delu noči bodo po napovedi Arsa nevihte s krajevnimi neurji od zahoda zajele večji del Slovenije, v drugem delu noči pa prehodno povečini ponehale. V četrtek bo spremenljivo oblačno, spet bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Več sonca bo na vzhodu države. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 20 do 27 stopinj Celzija.

msa/sl/moz/ako
© STA, 2017