Slovenija tudi v najnovejšem poročilu State Departmenta o trgovini z ljudmi v skupini najboljših

Washington, 27. junija - Ameriški State Department je Slovenijo v danes objavljenem poročilu o trgovini z ljudmi ponovno uvrstil v skupino držav tako imenovanega prvega tira, ki izpolnjujejo minimalne standarde boja proti sodobnemu suženjstvu.

Ljubljana.
Novinarska konferenca Društva Ključ ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi in odprtje dvodnevnega osveščevalno-informativnega centra Trgovina z ljudmi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnje poročilo daje poseben poudarek kriminalizaciji trgovine z ljudmi in kaznovanju storilcev. Slovenija ima pri slednjem še prenizke kazni. Državi med drugim priporočajo, da okrepi specializacijo preiskovalcev, tožilcev in sodnikov, okrepi prizadevanja za identifikacije žrtev in pomoč žrtvam da pridejo do odškodnine.

State Department države uvršča v skupaj štiri tire. Drugi tir držav si prizadeva za izpolnjevanje standardov. V tretjem tiru pa so države, ki standardov ne izpolnjujejo, niti si za to ne prizadevajo. V četrtem tiru so posebni primeri Somalije, Jemna in Libije, kjer je stanje katastrofalno.

set/rp/vr/set
© STA, 2017