Hrvaška uporaba schengenskega informacijskega sistema bi lahko prispevala tudi h krajšim kolonam na mejah

Ljubljana, 27. junija - Z današnjim vstopom Hrvaške v schengenski informacijski sistem bo na izstopu iz Slovenije slovenska policija lahko izvajala ciljno usmerjeno kontrolo državljanov EU in Švice in ne nujno sistematičnega nadzora vseh potnikov. Enako bo lahko hrvaška policija ravnala na izstopu iz Hrvaške v Slovenijo.

Hrvaška, mejni prehod Bregana.
Predstavitev šengenskega informacijskega sistema na mejnem prehodu Bregana.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, mejni prehod Bregana.
Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković in minister za notranje zadeve Davor Božinović sta sodelovala na predstavitvi šengenskega informacijskega sistema na mejnem prehodu Bregana.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, mejni prehod Bregana.
Mejni prehod Bregana.
Foto: Hina/STA

Na Policijski upravi Novo mesto pričakujejo, da bo tak način izvajanja mejne kontrole ugodno vplival na skrajšanje čakalnih dob za prestop državne meje.

Pretočnost naj bi bila od ponedeljka večja tudi na mejnem prehodu Obrežje, saj hrvaški varnostni organi od včeraj znova izvajajo mejno kontrolo v svojih kabinah na starem mejnem prehodu Bregana.

V času počitnic je namreč pričakovati gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško. Po za zdaj dostopnih informacijah kolon na mejah sicer ni.

moz/set/ms/pa
© STA, 2017