Kolumbijski Farc zaključil zgodovinsko razorožitev

Bogota, 27. junija - Uporniki iz vrst Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije so včeraj v skladu z lanskim mirovnim dogovorom zaključili zgodovinsko razorožitev. Predali so 7132 kosov orožja, so sporočili Združeni narodi v Kolumbiji.

Kolumbija, Icononzo.
Pripadniki uporniških Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) so v skladu z mirovnim dogovorom med kolumbijsko vlado in Farcem začeli s predajo orožja.
Orožje pripadnikov uporniških Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Predaja orožja je ključen del lani sklenjenega sporazuma med predstavniki največje levičarske uporniške skupine in kolumbijsko vlado. Cilj sporazuma je končanje več kot pet desetletij trajajočega konflikta.

Pripadniki Farca so se ta mesec zbrali na 26. mirovnih območjih, na katerih so v treh fazah predali osebno orožje. Uradna slovesnost ob razorožitvi bo potekala danes v mestu Mesetas, tam pa bosta tako vodja Farca Rodrigo Londono kot kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos.

Ločeno od predaje osebnega orožja se nadaljuje uničenje preostalega orožja in streliva, shranjenega v odmaknjenih predelih države.

spo/jk/spo
© STA, 2017