Dokumentarec o prvem paru, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov na Zemlji

Ljubljana, 12. junija - O prvem paru, zakoncih Romanu Benetu in Nives Meroi, ki je osvojil vseh štirinajst osemtisočakov na Zemlji, so v sosednji Italiji posneli dokumentarni film. Dokumentarec sodi v projekt čezmejne televizije, v katerega sta vključena deželni sedež italijanske radiotelevizije RAI za Furlanijo Julijsko krajino in Regionalni RTV Center Koper-Capodistria.

Tibet, Bomi.
Alpinist, Himalaja, gore, alpinizem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V dokumentarcu dajo na vpogled zgodbo in dosežke Romana Beneta in Nives Meroi, alpinističnega para neverjetne človeškosti in moči. To je prvi par, ki je osvojil vse osemtisočake brez dodatnega kisika in brez pomoči gorskih nosačev. Oba pojmujeta gore kot šolo življenja, ki so jima bile v pomoč tudi pri premagovanju petnajstega osemtisočaka: bolezni. Vse to je vključeno v dokumentarec "14+1", za scenarij in režijo katerega je poskrbela Vida Valenčič. Dokumentarec je realiziran v slovenski in italijanski verziji.

Ob dveh protagonistih nastopajo v njem kot pričevalci Reinhold Messner, Erri De Luca, Silvo Karo in sestra Nives Meroi, Leila. Nives Meroi in Roman Benet živita za čisti alpinizem. Gre za pošteno soočanje z goro v času siceršnjega spreminjanja gorništva v spektakel. Gora jima je bila učiteljica življenja v soočenju z boleznijo, za katero je leta 2009 zbolel Romen Benet, ki je zbolel za zelo redko akutno aplazijo kostnega mozga. Preživel je dve presaditvi kostnega mozga, vstavili so mu dve kolčni protezi, vendar se je tudi tega lotil kot bi se lotil vzpona v gore: korak za korakom, z neomajnim upanjem. S to isto filozofijo sta zakonca Meroi Benet preteklega 11. maja osvojila še zadnji osemtisočak Anapurno.

V pripovedovanjih se prepletajo različne teme, vezane na alpinizem, kot je lahko kontrast med klasičnimi in turističnimi odpravami v himalajsko pogorje, ženska prisotnost v gorništvu, življenje med ekspedicijami in osvajanjem najvišjih vrhov sveta ter iskanje razloga, zakaj sploh tvegati življenje za dosego vrha. Del zgodbe pa je usmerjen v skupni boj z Benetovo boleznijo. Snemanje je potekalo na območju Kanina, Mangarta in Vršiča, v okolici Belopeških jezer in v Ratečah, veliko je pa še neobjavljenega filmskega materiala z odprav v Himalajo, ki ga je posnel sam Roman Benet, so predstavili snovalci dokumentarca.

am/mis
© STA, 2017