Iniciativa za demokratični socializem ob napovedani integracijski hiši na Škofijah poziva k človečnosti

Škofije, 10. marca - Tudi begunci so ljudje, so v zvezi s predvidenim odprtjem integracijske hiše za begunce na Škofijah zapisali v lokalnem odboru Iniciative za demokratični socializem (IDS). Kot so še opozorili, krajanom niso nevarni begunci, ampak koprska mestna oblast, ki je po njihovem namenoma zamolčala dopisovanje z MNZ. Za ponedeljek je napovedan zbor krajanov.

Srbija, Preševo.
Migranti na meji z Makedonijo.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Človečnost posameznika in družbe pade ali stoji na odnosu do najranljivejših, marginaliziranih, ponižanih, šibkih in preganjanih, so prepričani v IDS. Po njihovem morata sicer država in občina v zvezi s postopkom postavitve integracijske hiše marsikaj pojasniti, zato bodo na vodstvo Mestne občine Koper in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) naslovili tudi več vprašanj, med drugim o vzroku izostanka komunikacije med občino in krajevno skupnostjo glede na to, da je ministrstvo o svoji nameri občino prvič obvestilo že novembra lani.

"Odsotnost predhodnega informiranja je privedla do razburjenja, do izpadov nestrpnosti in tudi do sovražnega govora," so prepričani.

"Krajanom Škofij niso nevarni begunci, ki so sami veliko bolj prestrašeni zaradi vseh nečloveških travm, ki so jih doživeli v grozotah vojne in tudi na poti in ki se zavedajo, da vsaj v začetku niso nikjer najbolje sprejeti. Krajanom je veliko bolj nevarna mestna oblast, ki je z zamolčanjem dopisov namenoma povzročila ogorčenje in nasprotovanje nekaterih Škofijotov," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V ponedeljek popoldne bo na Škofijah sicer potekal zbor krajanov prav na temo integracijske hiše za begunce, je danes za STA potrdil predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Edmond Gašpar.

Pred dnevi je lokalno javnost presenetila informacija, da namerava notranje ministrstvo po Ljubljani in Mariboru integracijsko hišo za begunce v kratkem vzpostaviti tudi na Škofijah.

Osebe, ki so pridobile status mednarodne zaščite, imajo poleg nastanitve na zasebnem naslovu tudi možnost enoletnega bivanja v integracijski hiši. Tam je osebam s priznano mednarodno zaščito omogočeno, da si v tem obdobju olajšajo prve korake na poti k samostojnemu življenju in integraciji v slovensko družbo. Krajani so sicer izrazili ogorčenje, ker jih občina o dogovarjanjih z ministrstvom ni seznanila. Sporna naj bi bila tudi lokacija v strogem centru naselja.

miv/tz
© STA, 2017