Z debelim četrtkom se začenja pustni čas

Ljubljana, 23. februarja - Medtem ko pustni čas v širšem pomenu po ljudskem izročilu traja med novim letom in pepelnico, v ožjem pomenu poteka od četrtka pred pustnim torkom do pustnega torka. Na četrtek pred pustnim torkom morajo biti mize polne mastnih svinskih in ocvrtih sladkih jedi. Na debeli četrtek se kuha čeljust, je za STA dejal nekdanji ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja Boris Kuhar.

Hrvaška, Split.
Pust, maškare, maske, otroci.
Foto: Hina/STA

Debeli četrtek je prvi dan, ko se začne pustno jesti, je pojasnil. To je po njegovih besedah dan, ki pomeni začetek pusta.

Kot je dodal, svinjsko čeljust oz. svinjski rilec prihranijo za kuhanje na debeli četrtek takrat, ko imajo koline.

Na Slovenskem so v času pusta na mizi tudi krvavice in drugi mesni izdelki, ki jih pripravijo med kolinami. Med sladkimi ocvrtimi jedmi pa prevladujejo krofi, ki so na Slovensko prišli z dunajskega dvora.

pse/ms/ms
© STA, 2017