EU napoveduje črni seznam davčnih oaz do konca leta

Bruselj, 21. februarja - Finančni ministri EU so danes preučili napredek pri vzpostavljanju evropskega črnega seznama davčnih oaz, ki velja za pomemben mejnik v boju proti davčnim zlorabam. Prevladuje pričakovanje, da bo seznam nared do konca leta. V malteškem predsedstvu ob tem izpostavljajo temeljni cilj, da se na tem seznamu ne znajde nobena država.

Belgija, Bruselj.
Zasedanje finančnih ministrov EU, na katerem so pregledali napredek pri vzpostavljanju evropskega črnega seznama davčnih oaz, ki naj bi bil nared do konca tega leta in ki velja za pomemben mejnik v boju proti davčnim zlorabam.
Slovenijo je na zasedanju zastopala ministrica Mateja Vraničar Erman.
Foto: Thierry Monasse/STA

Konec januarja je unija poslala pisma državam, ki jih želi preveriti na podlagi dogovorjenih meril. Imen niso javno objavili. Po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za okoli 90 davčno problematičnih držav, med katerimi naj bi bile poleg Brazilije, Singapurja in Paname tudi ZDA.

Če te države ne bodo ustrezno pristopile k reševanju problema davčnega sodelovanja, se bodo znašle na evropskem črnem seznamu. Kakšne bodo posledice, za zdaj ni znano.

pm/mke
© STA, 2017