Predsednik MSS: Evropa mladim nudi okolje priložnosti

Ljubljana, 27. januarja - Mladinski svet Slovenije (MSS) se je danes s projektom Igra Evrope predstavil na Areni mladih, ki letos prvič poteka skupaj s prireditvijo Informativa. Kot je ob tej priložnosti povedal predsednik MSS Tin Kampl, Evropa mladim nudi okolje priložnosti. Omogoča izmenjavo mnenj, znanj, spoznavanje kultur in povezanost, ki nas mora bogatiti in krepiti, je dejal.

Kot je povedal Kampl, želijo s projektom Igra Evrope, ki ga pripravljajo skupaj z Društvom za podporo mladim, od mladih izvedeti, kaj bi radi v EU spremenili, jih ozavestiti o delu Evropskega unije ter skupaj z njimi graditi zavedanje o evropskem državljanstvu.

Po mnenju Kampla se mladi v primerjavi s starejšimi generacijami veliko bolj čutijo evropske državljane, tudi zaradi vseh ukrepov, ki so jih mladi deležni tako na področju mladinskega sektorja kot tudi izobraževanja.

Ljubljana.
Predstavitev projekta Igra Evrope.
Foto: STA

"Kar mladim Evropa nudi je polje oziroma okolje priložnosti izmenjava mnenj, znanj, spoznavanje kultur in povezanost, ki nas mora bogatiti in krepiti," je poudaril Kampl. V prihodnje se bo po njegovem mnenju potrebno dogovoriti, kako odgovoriti na nekatere izzive ter kaj želimo doseči, da bo Evropa prostor sodelovanja, povezovanja in enotnosti.

Kot je izpostavil obiskovalec študentske Arene Ambrož, mu Evropa pomeni odkrivanje novih priložnosti in ljudi, želi pa si več povezovanja in izmenjav izkušenj. Za obiskovalko Tadejo pa Evropa predstavlja skupnost, organizacijo, ki omogoča sodelovanje, hkrati pa spodbuja razvoj in zaposlovanje mladih.

"Evropa mi pomeni domovino, prostor, kjer se lahko svobodno izražam, omogoča mi boljše življenje ter daje zatočišče in varnost," je izpostavil obiskovalec Arene mladih Tim. Kot je še dejal, pogreša predvsem več kreativnosti in optimizma. "Če bomo stopili skupaj, smo lahko kos preprekam ter gremo pozitivno naprej," je zaključil.

Ljubljana.
Predstavitev projekta Igra Evrope.
Foto: STA

Po mnenju Mihe pa bi bilo potrebno spremeniti način razmišljanja mladih, da bi več potovali. Menil je, da je priložnosti v Evropi veliko, potrebno jih je samo poiskati.

V okviru projekta Igra Evrope bodo na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli skupno 12 delavnic o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Informativna prireditev Arena mladih ter sejem izobraževanja in poklicev Informativa 2017.
Foto: STA

Ob zaključku projekta pa bodo pripravili simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost, da v praksi spoznajo delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu.

Glavni cilj projekta Igra Evrope je, da mladi spoznajo temeljne vrednote Evropske unije, kaj lahko z njimi pridobijo in kako lahko pomagajo sodržavljanom ter vplivajo na družbeno dogajanje.

lu/gj
© STA, 2017