Dijaki iz Slovenske Bistrice pokazali veliko znanja o EU

Ljubljana, 25. januarja - V Slovenski Bistrici je potekala tretja izvedba delavnic v okviru projekta Igra Evrope, ki ga pripravljata Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim. Na delavnicah so vrednote Evropske unije spoznavali dijaki Srednje Šole Slovenska Bistrica, ki so pokazali veliko znanja in kritičnega razumevanja delovanja Evropske unije.

Dijaki so na današnjih delavnicah spoznavali pojme, kot so demokracija, svoboda, enakost in človekove pravice. Med najpomembnejšimi vrednotami so dijaki sicer izpostavili družino, zdravje, srečo, ljubezen, iskrenost in sodelovanje.

Udeleženci delavnice so podali tudi nekatere kritične pomisleke o Evropski uniji ter predstavili vzvode, s katerimi so mogoče spremembe. Med skupinskim delom so se postavili v vlogo družbenega gibanja oziroma stranke ter opredelili probleme, ki jih v Evropski uniji zaznavajo, in predstavili možne rešitve.

Slovenska Bistrica, SŠ Slovenska Bistrica.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na Srednji šoli Slovenska Bistrica.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ena od skupin je denimo zagovarjala legalizacijo konoplje ter predstavila pozitivne učinke legalizacije, druga pa je poudarila, da bi morali zmanjšati razlike med družbenimi sloji. Dijaki so menili tudi, da bi morali več poudarka nameniti osveščanju o kulturni raznolikosti ter vsem državam, tudi manjšim, dati enako možnost odločanja pri evropskih vprašanjih.

Kot je po dogodku povedal trener MSS Andraž Šiler, so mladi pokazali veliko znanja o Evropski uniji, hkrati pa izkazali veliko razumevanje prednosti in problemov, s katerimi se Evropska unija sooča. "Če bomo podpirali mlade in v njih vlagali, lahko nekaj dosežemo, potrebno pa je pričeti sedaj," je še dodal Šiler.

Slovenska Bistrica, SŠ Slovenska Bistrica.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na Srednji šoli Slovenska Bistrica.
Foto: Anže Malovrh/STA

V okviru projekta Igra Evrope bodo na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli skupno 12 delavnic o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom. Naslednja delavnica bo potekala 6. februarja v Ljubljani.

Udeleženci bodo na delavnicah med drugim spoznavali teme evropskega državljanstva, socialne izključenosti, družbene odgovornosti, aktivnega državljanstva, medkulturne vzgoje, sonaravnega razvoja in človekovih pravic.

Slovenska Bistrica, SŠ Slovenska Bistrica.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na Srednji šoli Slovenska Bistrica.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ob zaključku projekta pa bodo pripravili simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost, da v praksi spoznajo delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu.

Glavni cilj projekta Igra Evrope je ta, da mladi spoznajo, katere so temeljne vrednote Evropske unije, kaj lahko z njimi pridobijo ter kako lahko pomagajo sodržavljanom ter vplivajo na družbeno dogajanje.

lu/arh
© STA, 2017