Leto 2016 v znamenju umirjanja števila insolvenčnih postopkov

Ljubljana, 18. januarja - Lani se je začelo 4722 insolvenčnih postopkov, kar je skoraj za četrtino manj kot predlani. Leto 2015 je bilo medtem v znamenju rekordnega števila osebnih stečajev nad potrošniki, so sporočili iz Prve bonitetne agencije.

Ljubljana, Banka Slovenije.
Novinarska konferenca Banke Slovenije, na kateri so predstavili nov bankovec za 20 evrov serije Evropa, ki ga bodo dali v obtok 25. novembra.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Lani je bilo nad pravnimi osebami začetih 1047 stečajnih postopkov, kar je za šest odstotkov več kot leta 2015. Število začetih postopkov prisilnih poravnav je ostalo na številki 13, število poenostavljenih prisilnih poravnav pa se je znižalo za pet odstotkov na 103.

Nad samostojnimi podjetniki je bilo lani začetih 151 stečajnih postopkov, kar je za osem odstotkov manj kot leto prej. Število začetih osebnih stečajih se je znižalo za 16 odstotkov na 3348.

Med ostalimi podatki o insolvenčnih postopkih se je precej povečalo število likvidacijskih postopkov, ni pa se začel noben postopek preventivnega prestrukturiranja.

bdo/kk
© STA, 2017