Obujamo leto 2016: Nove planinske koče in poti

Ljubljana, 31. decembra - Slovenski planinci so v letu 2016 dobili tudi nekaj novih koč oziroma bivakov in planinskih poti. Status planinske koče je tako pridobila Planinska koča na Mrzl'k, ki je v lasti in upravljanju Planinskega društva (PD) Žiri.

Kranjska Gora.
Planinska koča.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Na novo je bil postavljen tudi bivak II na Jezerih v lasti in upravljanju PD Jesenice, postavljen pa je bil tudi povsem nov bivak na Kaninu v lasti in upravljanju PD Bovec.

Noben objekt ni v letu 2016 izgubil statusa planinskega objekta, so za STA še pojasnili v Planinski zvezi Slovenije, krovni slovenski planinski organizaciji.

Veliko se je dogajalo tudi na področju planinskih poti in obhodnic. Status planinske poti je v Loški dolini tako pridobila krožna pot Viševek-Gornje Poljane-Viševek.

Oktobra je bil odprt nov odsek planinske poti od Ankarana do Debelega rtiča, ki slovensko prvo obhodnico - Slovensko planinsko pot - podaljša do Debelega rtiča, kjer se v mladinskem zdravilišču nahaja zadnja kontrolna točka.

V Slovenjo po novem na mejnem prehodu Škofije vstopi tudi evropska pešpot E12. V ta namen so status planinske poti prejeli odseki poti ob slovenski obali od Ankarana do mejnega prehoda Sečovlje.

Opuščen pa je bil nevaren odsek poti Sovna glava-Kopiščarjeva pot, ki je predstavljala zgornji priključek na Kopiščarjevo pot na Prisojnik (Prisank).

arh/gj
© STA, 2016