Romunski predsednik potrdil mandatarja nove vlade

Bukarešta, 30. decembra - Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes za mandatarja za sestavo nove vlade imenoval drugega kandidata levosredinskih socialdemokratov PSD Sorina Grindeanuja in s tem končal negotovost, ki je trajala od zmage levice na parlamentarnih volitvah 11. decembra.

Romunija, Bukarešta.
Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes za mandatarja za sestavo nove vlade imenoval levosredinskega socialdemokrata (PSD) Sorina Grindeanuja.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Romunski predsednik Klaus Iohannis.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Grindeanuju in njegovi levosredinski vladi mora sedaj v desetih dneh izglasovati zaupnico še parlament, pri čemer po ocenah poznavalcev ne bo težav, saj ima koalicija, v kateri so PSD in manjša Alde, solidno večino v obeh domovih parlamenta.

Z imenovanjem Grindeanuja je predsednik države preprečil politično krizo, ki je grozila, potem ko je v torek zavrnil prvo kandidatko PSD, malo znano Sevil Shhaideh, ki bi postala prva romunska premierka in prva muslimanska premierka v kateri od članic EU. Predsednik ni podal razloga za njeno zavrnitev, sporen pa naj bi bil njen sirski soprog.

vr/set/ms/vr
© STA, 2016