Geržina: K Van der Bellnovi zmagi pripomogel brexit

Ljubljana, 5. decembra - K zmagi Alexandra Van der Bellna na nedeljskih ponovljenih volitvah v Avstriji je pripomogel tudi brexit, je za STA danes ocenil nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina. Meni tudi, da je to velika zmaga za avstrijske Zelene, a volitve so bile tudi velik uspeh za svobodnjake, saj so dobili skoraj polovico volilnega telesa.

Avstrija, Dunaj.
V Avstriji volivci v ponovljenem drugem krogu izbirajo novega predsednika države. Odločajo med neodvisnim kandidatom s podporo Zelenih Alexandrom Van der Bellnom in svobodnjakom Norbertom Hoferjem.
Alexander Van der Bellen med izjavo za medije po tem, ko je volil.
Foto: Xinhua/STA

Neodvisni kandidat s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen je v nedeljo v ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev v Avstriji porazil protikandidata, svobodnjaka Norberta Hoferja. Glede na vzporedne volitve bo na koncu pobral 53,3 odstotka glasov.

Geržina je v telefonskem pogovoru za STA kot zanimivo ocenil, da se v nedeljo niso uresničile medijske napovedi o veliki zmagi Hoferja. Mislim, da je k zmagi Van der Bellna pripomogel tudi brexit, je poudaril.

aju/sk/aju
© STA, 2016