Tudi začasni končni izidi volitev v Avstriji kažejo jasno zmago Van der Bellna

Dunaj, 4. decembra - Neodvisni kandidat s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen je tudi glede na začasne končne izide jasen zmagovalec ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev Avstriji. Ti izidi, ki ne upoštevajo glasov po pošti, kažejo, da je Van der Bellen dobil 51,68 odstotka glasov, njegov izzivalec, svobodnjak Norbert Hofer, pa 48,32 odstotka glasov.

Avstrija, Dunaj.
Izjava za medije neodvisnega kandidata za predsednika Avstrije s podporo Zelenih Alexandra Van der Bellena, ki je glede na začasne končne izide jasen zmagovalec ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev Avstriji.
Foto: Xinhua/STA

Glasove, oddane po pošti - skupaj jih je okoli 700.000 - bodo v Avstriji prešteli v ponedeljek. In glede na napovedi bo Van der Bellen z njimi še izboljšal rezultat. Ocene inštituta ARGE kažejo, da bo Van der Bellen na koncu dobil 53,3 odstotka glasov, Hoferjev delež pa bo s tem upadel na 46,7 odstotka glasov.

Volilna udeležba je bila po doslej zbranih podatkih 64,65-odstotna. Z glasovi po pošti naj bi po ocenah ARGE narasla na 74 odstotkov.

aju/ako/aju
© STA, 2016