Avstrija: Vzporedne volitve kažejo na zmago Van der Bellna

Dunaj, 4. decembra - Prvi rezultati vzporednih volitev v Avstriji, ki sta jih objavila radiotelevizija ORF oz. inštitut SORA ter inštitut ARGE, kažejo na zmago neodvisnega predsedniškega kandidata s podporo Zelenih Alexandra Van der Bellna. Po podatkih ORF je Van der Bellen pobral 53,6 odstotka, po podatkih ARGE pa 53,3 odstotka glasov.

Avstrija, Dunaj.
V Avstriji volivci v ponovljenem drugem krogu izbirajo novega predsednika države. Odločajo med neodvisnim kandidatom s podporo Zelenih Alexandrom Van der Bellnom in svobodnjakom Norbertom Hoferjem.
Alexander Van der Bellen med izjavo za medije po tem, ko je volil.
Foto: Xinhua/STA

Glede na te projekcije je Van der Bellnov izzivalec v ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev, svobodnjak Norbert Hofer, dobil 46,7 oz. 46,4 odstotka glasov. Projekcije temeljijo na več kot 50 odstotkih glasov in upoštevajo tudi 700.000 glasov, oddanih po pošti, ki jih bodo prešteli šele v ponedeljek.

Vsa volišča v Avstriji so se danes zaprla ob 17. uri, takrat so objavili tudi prve izide vzporednih volitev, prav tako so oblasti začele objavljati izide po volilnih okrajih.

aju/mc/aju
© STA, 2016