Začenjajo se 12. Dnevi srbske kulture v Kranju

Kranj, 16. novembra - Z odprtjem razstave reprodukcij znanih samostanskih fresk z območja Srbije in Črne gore se danes začenjajo 12. Dnevi srbske kulture v Kranju. Namen štiridnevne prireditve, ki jo organizira Kulturno društvo Brdo, je predstaviti srbsko kulturo in ljudsko izročilo širši javnosti. V ospredju bodo folklora, ljudske pesmi, glasba in kulinarika.

Ljubljana.
Srbska zastava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstavo fresk, ki jo Kulturno društvo Brdo organizira skupaj s Kulturnim društvo Mihajlo Pupin iz Ljubljane, bodo v prostorih kranjskega društva na Sejmišču odprli drevi ob 18. uri, večer pa bodo sklenili s pokušino tradicionalnih srbskih jedi.

Razstavljene freske, ki bodo na ogled do 16. decembra, so delo umetnika in ikonopisca Momirja Kneževića ter so kopije fresk iz srbskih samostanov v Srbiji in Črni gori, ki predstavljajo vrhunec pravoslavnega slikarstva tako z umetniškega kot duhovnega vidika. Razstava je redka priložnost ogleda tovrstnih del na Gorenjskem, so sporočili organizatorji.

V četrtek bo potekala tradicionalna književna tribuna, ki bo letos posvečena 100. obletnici smrti srbskega književnika Petra Kočića. Gre za enega najpomembnejših osebnosti srbske književnosti z začetka 20. stoletja. Njegov vpliv in literarne stvaritve bosta predstavila Duško Pevulja in književnik Zoran Kostić. Večer se bo sklenil z monodramo Branka Čopića Petar Pepo Bandić v adaptaciji, režiji in izvedbi Dušana Jovanovića.

V petek bodo člani društva v Kulturnem domu Stražišče pripravili večer tradicionalnih pesmi. Pridružili se jim bodo gosti iz Novega Sada in Potkozarja iz Republike Srbske, pa tudi srbske pevske skupine iz Slovenije.

Vrhunec in zaključek srbskih kulturnih dni bo v soboto, ko bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem potekal folklorni festival Razigrana mladost. Predstavilo se bo približno 170 mladih folkloristov iz uveljavljenih srbskih folklornih skupin iz Slovenije. Posebni gostje bodo folkloristi Akademsko kulturno-umetniškega društva Sonja Marinković iz Novega Sada.

tzu/av
© STA, 2016