Inštitut za nutricionistiko predstavil rezultate raziskave o transmaščobah v živilih
Ljubljana, 21. oktobra - Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil prve rezultate raziskovalnega projekta o transmaščobah v živilih.
V raziskavi so preverili obseg dodajanja hidrogeniranih rastlinskih maščob v procesirana živila ter količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah.
Podatki kažejo, da margarine na trgovskih policah v Sloveniji trans maščob praktično ne vsebujejo. Nasprotno pa so znatne količine transmaščob našli v tretjini trdih rastlinskih maščobah, ki jih uporabljajo v pekarnah in slaščičarnah.
Povprečni vnos transmaščob v populaciji je znotraj sprejemljivih vrednosti, vendar pa so večjim količinam transmaščob lahko izpostavljeni določeni posamezniki ali populacijske skupine.
Na ministrstvu za zdravje zato pripravljajo predpis za omejitev transmaščobnih kislin v živilih, ki naj bi bil sprejet v prvi polovici prihodnjega leta.