Inštitut za nutricionistiko predstavil rezultate raziskave o transmaščobah v živilih

Ljubljana, 21. oktobra - Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil prve rezultate raziskovalnega projekta o transmaščobah v živilih.

Gornja Radgona, Pomurski sejem.
Odprtje mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra.
Mlečni izdelki, maslo, jogurt.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V raziskavi so preverili obseg dodajanja hidrogeniranih rastlinskih maščob v procesirana živila ter količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah.

Podatki kažejo, da margarine na trgovskih policah v Sloveniji trans maščob praktično ne vsebujejo. Nasprotno pa so znatne količine transmaščob našli v tretjini trdih rastlinskih maščobah, ki jih uporabljajo v pekarnah in slaščičarnah.

Povprečni vnos transmaščob v populaciji je znotraj sprejemljivih vrednosti, vendar pa so večjim količinam transmaščob lahko izpostavljeni določeni posamezniki ali populacijske skupine.

Na ministrstvu za zdravje zato pripravljajo predpis za omejitev transmaščobnih kislin v živilih, ki naj bi bil sprejet v prvi polovici prihodnjega leta.

lu/tz/apo
© STA, 2016