Neurja z močnim deževjem marsikje po državi povzročila nevšečnosti

Maribor, 29. avgusta - Neurje, ki se je danes popoldne razbesnelo nad Slovenijo, je povzročilo veliko nevšečnosti. Meteorne vode so zalivale objekte, močan veter pa je odkrival strehe, številne ceste so zaprte zaradi plazu, plaz je prekinil tudi promet na železniški povezavi med Zidanim Mostom in Hrastnikom. Nevihte z nalivi se obetajo tudi v večernih urah.

Ljubljana.
Vreme, padavine.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V potniškem prometu je med omenjenima postajama organiziran nadomestni avtobusni promet, tovorni promet pa je za zdaj ustavljen. Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so že na terenu, območje bodo zavarovale in začele s sanacijo.

Zaradi poplavljenih cestišč je zaprta regionalna cesta Hrastnik - Marno - Rimske Toplice, pri Brdcah, obvoz pa je urejen po lokalnih cestah. Prav tako sta zaprti glavna cesta Hrastnik - Zidani Most, pri podvozu, in regionalna cesta Cerknica - Rakitna, v Cerknici, na Notranjski cesti, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra.

Zaradi plazov sta zaprti glavna cesta Zidani Most - Sevnica, med Zidanim Mostom in Radečami, ter glavna cesta Ravne na Koroškem - Dravograd, pri Dobrijah. Zaradi podrtega drevja na regionalni cesti Kalce - Planina je med Grčarevcem in Planino promet urejen izmenično enosmerno.

Neurje je zalivalo kleti, odkrivalo strehe in podiralo drevje praktično po vsej Sloveniji. Do težav je prihajalo na območju Vrhnike, Logatca, Borovnice, Dolenjskih Toplic, Kranja, še posebej pa v Slovenskih goricah, predvsem v občini Šentilj. Tam so gasilci morali v več primerih posredovati zaradi meteornih vod, ki so poplavile nekatere objekte, poplavil je vodotok, prišlo je tudi do plazu. V Pesnici je poškodovalo streho, meteorne vode pa so zalile tudi objekt v Zgornji Polskavi.

Iz mariborske družbe Nigrad so sporočili, da so svoje dežurne ekipe še dodatno okrepili, dosegljivi pa so na mobilno številko 031 316 050. Ob tem izpostavljajo, da se je današnje deževje znova izkazalo kot preobilno za mestno kanalizacijo; ta je bila projektirana po statistično določenem povprečju Agencije RS za okolje glede intenzitete in povratnih dob posameznih nalivov, ki pa zdaj žal ne veljajo več.

Danes zvečer in v prvem delu noči bodo zlasti v severni, vzhodni in osrednji Sloveniji še možni hitri porasti hudourniških vodotokov, možna pa so tudi razlitja, so sporočili z Agencije RS za okolje.

Po podatkih Agencije RS za okolje se bodo zvečer in v prvem delu noči predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji še pojavljale nevihte z nalivi, sunki vetra in točo. Ob tem lahko pride do porasta hudourniških vodotokov in poplav meteornih voda, so navedli.

Prometnoinformacijski center na spletni strani voznike opozarja, naj se ob močnejših padavinah ali toči ne ustavljajo pod mostovi in nadvozi ter v predorih.

arh/sag/pa/arh
© STA, 2016