Pretok reke Drave bo povišan zaradi praznjenja jezu v Avstriji

Dravograd, 10. avgusta - Zaradi praznjenja akumulacijskega jezera v Avstriji Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec obvešča prebivalce občin Zgornje Dravske doline, da bo danes čez dan in nato ponoči povišan pretok reke Drave. Pretok se bo povišal na okoli 1050 kubičnih metrov na sekundo in naj še ne bi predstavljal nevarnosti poplavljanja ob reki.

Ptuj.
Reka Drava pri Ptuju.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot so STA pojasnili na Regijskem centru za obveščanje Slovenj Gradec, je bilo praznjenje jezu vnaprej napovedano, Dravske elektrarne Maribor (Dem) pa so regijski center o predvidenem pretoku reke Drave v prihodnjih urah obvestile danes.

Po zadnjih podatkih, ki jih na spletni strani navajajo dravske elektrarne, je bil v torek zjutraj pretok reke Drave pri hidroelektrarni (HE) Dravograd 406 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuhred je bil 434 kubičnih metrov na sekundo, najvišji pa je bil v torek zjutraj pri HE Fala, in sicer 457 kubičnih metrov na sekundo.

Regijski center za obveščanje sicer prebivalce občin Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka obvešča še, da bo sproti posredoval sporočila o morebitnem spreminjanju razmer.

Med prebivalci Zgornje Dravske doline je še živ spomin na poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012, ko je imela reka vzdolž toka po Sloveniji pretok tudi do okoli 3000 kubičnih metrov na sekundo. Poplave so takrat povzročile ogromno škodo, zaradi česar so številni posamezniki, občine in tudi država vložili tožbe proti avstrijskemu upravljavcu hidroelektrarn na Dravi, družbi Verbund.

vpu/ago
© STA, 2016