Slovenski planinski muzej nagrajenec Fundacije kralja Alberta I.

Mojstrana, 18. junija - Slovenski planinski muzej v Mojstrani je med letošnjimi nagrajenci Fundacije kralja Alberta I. iz Švice. Fundacija bo 2. septembra nagrade za izjemne in trajne dosežke posameznikov ali institucij, ki imajo pomemben vpliv na gorski svet, podelila dvanajstič, so sporočili iz muzeja.

Mojstrana.
Prostori Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.
Foto: Stanko Gruden/STA

Kot so zapisali, je pričujoče priznanje nedvomno priznanje vsem generacijam slovenskih planincev, ki so ustvarjali slovensko planinsko zgodovino, posebej pa še tistim planinskim zanesenjakom v Mojstrani na čelu z Avgustom Delavcem, ki so z zbiranjem materialne in snovne dediščine slovenskega planinstva leta 1984 omogočili odprtje Triglavske muzejske zbirke kot temelja današnjega Slovenskega planinskega muzeja.

Nagrada pa je namenjena tudi vsem posameznikom, ustanovam in donatorjem, ki so v obdobju med letoma 1995 in 2010 uresničili projekt izgradnje in vsebinske postavitve Slovenskega planinskega muzeja.

Priznanje Fundacije kralja Alberta I. je po tem, ko je bil Slovenski planinski muzej leta 2012 med nominiranci za evropski muzej leta, za muzej drugo visoko priznanje iz tujine.

Fundacija kralja Alberta I. je bila ustanovljena leta 1993 v spomin na belgijskega kralja Alberta I., izjemno osebnost in alpinista ter velikega ljubitelja gora. Do zdaj je nagrado prejelo že več kot 50 nagrajencev, med katerimi so vidni alpinisti, geografi in geologi, fotografi in pisci ter založniki planinske literature, zdravniki, specializirani za medicino, ki se ukvarja s težavami na visokih višinah, ali osebe in ustanove, ki se zavzemajo za varstvo gorskega sveta.

tv/bg
© STA, 2016