Dars v soboto začenja z obsežno obnovo severne ljubljanske obvoznice

Ljubljana, 17. junija - Dars bo predvidoma v soboto začel obsežno obnovo dela severne ljubljanske obvoznice, prvo v več kot 30 letih od dokončanja tega odseka. Obnova bo trajala do sredine septembra in bo potekala v več fazah, v obeh smereh bodo obnovili več kot tri kilometre cestišča. Dela bosta za 6,7 milijona evrov izvedla hrvaški GP Krk in ljubljanski CBE.

Ljubljana.
Severna ljubljanska obvoznica, avtocesta, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dars bo na delu hitre ceste med Celovško cesto in krožiščem Tomačevo poleg cestišča obnovil tudi priključke.

Pripravljalna dela bodo stekla danes zvečer: zaporo bodo najprej s talnimi označbami Darsovi vzdrževalci začeli postavljati ob približno 19.30, dela pa bodo nadaljevali tudi v soboto. Če bo zapora postavljena že v soboto, bo izvajalec z obnovitvenimi deli začel že isti dan, sicer pa v nedeljo.

Med obnovo, ki bo potekala v štirih fazah, bo promet urejen še vedno po dveh, sicer zoženih prometnih pasovih v vsako smer in ob omejeni hitrosti vožnje 60 kilometrov na uro. V drugi fazi od 5. julija do 3. avgusta bo zaprt uvoz s priključka Industrijska cona Šiška, v sklopu druge in tretje faze, ki naj bi se zaključila v začetku septembra, pa bodo izmenično zaprti uvozi in izvozi na hitro cesto s priključkov Bežigrad, Savlje in Celovška.

Za obnovo so se odločili v poletnem času, ko je na obvoznici v povprečju tudi za desetino manj prometa kot običajno, manj izrazite so tudi prometne konice. Kljub temu je zaradi del zlasti ob konicah pričakovati tudi zastoje.

V Darsu spominjajo, da je bil pred štirimi leti v približno enakem obdobju celovito obnovljen odsek med izvozom na Celovško cesto in Kosezami v razdalji nekaj manj kot dva kilometra. Takrat je bilo nekaj zastojev zaradi spremenjene prometne ureditve zlasti v prvih dneh po postavitvi zapore, potem pa večjih zastojev ni bilo.

Del severne obvoznice, ki bo obnovljen letos, prevozi na odseku med Celovško cesto in Industrijsko cono Šiška v letnem povprečju na primer kar približno 70.000 vozil na dan, od tega 3800 tovornih.

Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in odprt za promet leta 1983. Gre za prva večja obnovitvena dela na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfalta, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost.

V času obnove severne ljubljanske obvoznice bo tovorni promet preusmerjen na južno in vzhodno obvoznico.

V Darsu so spomnili še na nekatera druga obnovitvena dela, ki trenutno potekajo na avtocestnem omrežju. Izvajajo se tako dela na odseku Maribor-Slivnica v skupni dolžini štiri kilometre, zaključila pa se bodo predvidoma do konca prihodnjega tedna.

Predvidoma sredi julija je načrtovan začetek obnove odseka Arja vas-Šentrupert v skupni dolžini nekaj več kot šest kilometrov, a postopek oddaje javnega naročila za izvedbo teh obnovitvenih del do tega trenutka še ni pravnomočno sklenjen. Predvideni pogodbeni rok je 120 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Predvidoma v začetku avgusta pa je načrtovan začetek obnove več kot pet kilometrov vozišča na odseku med Kranjem in Brnikom oz. Vodicami ter vsi kraki priključka Kranj vzhod. Tudi v tem primeru postopek oddaje javnega naročila za izvedbo teh obnovitvenih del še ni pravnomočno sklenjen, predvideni pogodbeni rok za dokončanje obnove pa je 70 dni od uvedbe izvajalca v delo.

jes/kk/jb/bdo
© STA, 2016