Tulipani vabijo na sprehod med cvetočimi gredicami

Volčji Potok/Mozirje, 23. aprila - Tako kot že vrsto let v času pred prvomajskimi prazniki je v Arboretumu Volčji Potok tudi letos na ogled tradicionalna spomladanska razstava tulipanov. Letošnja je še posebej slovesna, saj pisane poljane tulipanov navdušujejo že 25. po vrsti. Cvetoče tulipane pa si je mogoče v teh dneh ogledati tudi v Mozirskem gaju.

Ljubljana.
Pomlad, tulipani, rože, park.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Spomladansko razstavo cvetja, vrtnarstva in vrtne opreme so v Arboretumu Volčji Potok odprli danes, obiskati pa jo je mogoče do 2. maja. Potem ko se bodo sprehodili med cvetočimi gredicami in izvirnimi cvetličnimi dekoracijami slovenskih vrtnarjev in cvetličarjev, obiskovalcem svetujejo, naj se polni vtisov odpravijo še po nakupih na vrtnarskem sejmu in doma ustvarijo svoj arboretum v malem.

Prvi ponos letošnje razstave tulipanov je gotovo prostranost. Zaradi nove tehnike sajenja so površine večje, občutek sprehajanja po poljih tulipanov pa bo gotovo navdušil obiskovalce in jih prepričal, da jim ni nujno potovati v tisoč kilometrov oddaljeno deželo tulipanov, so sporočili iz Arboretuma.

Ponosni pa so tudi na dejstvo, da je na visokih gredah ob pristavi in ob novi poti v rozarij posajenih 300 različnih sort tulipanov. "Pred obiskovalci stojijo kot na modni pisti, da se odločimo, kateri je tisti, ki nam je najbolj všeč," so zapisali.

V arboretumu že vrsto let za vsako spomladansko razstavo posadijo dva milijona čebulic tulipanov - po enega za vsakega prebivalca Slovenije. Na prvi razstavi pred 25 leti je bila ta številka precej nižja, gibala se je okoli 50.000, pa vendar je bila to takrat velika paša za oči, obiskovalci pa navdušeni.

V naslednjih letih se je njihovo število stalno povečevalo, najprej do magičnega milijona ob 400-letnici tulipana v Evropi leta 1994, že naslednje leto se je številka podvojila na današnjih dva milijona. V vseh teh letih pa so se povečale tudi urejene parkovne površine in letos je obiskovalcem na ogled vseh 85 hektarjev parka.

Od danes pa vse do 8. maja se je med cvetočimi gredicami tulipanov, kot tudi narcis, hijacint, mačeh, marjetic in drugega cvetja, mogoče sprehoditi tudi v Mozirskem gaju. Ob tem pripravljajo tudi pestro kulturno dogajanje, ogledati si je mogoče razstavo kač, otroke pa bodo obiskali junaki iz risank.

bg/bg
© STA, 2016