Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Med Pulitzerjevimi nagrajenci tudi slovenski fotograf

New York, 19. aprila - Letošnjo Pulitzerjevo nagrado za fotografijo so si razdelili fotografi New York Timesa in tiskovne agencije Reuters za fotografije o evropski migrantski krizi. Med nagrajenimi je tudi slovenski fotograf Srdjan Živulović, ki je sodeloval z Reutersom. Njegova fotografija, posneta 20. oktobra lani na obrobju Brežic, prikazuje prebežnike na poti.

Ljubljana.
Fotograf Srdjan Živulović, ki sodeluje z agencijo Reuters, je eden od prejemnikov prestižne Pulitzerjeve nagrade za fotografijo prebežnikov na obrobju Brežic.
Foto: Srdjan Živulović/Reuters

Živulović je, kot je dejal za STA, zaradi nagrade izjemno vesel in ponosen. Pojasnil je, da nagrajena fotografija prikazuje dvoličnost tega sveta in zoženje možnosti beguncev, ki hodijo v zožen prostor, v temno prihodnost. Gre za ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo civilizirano državo, je dodal Živulović.

Pri okoliščinah fotografije gre po njegovih besedah za jutranjo zgodbo iz Rigonc oziroma "kalvarični pohod" beguncev iz Rigonc peš čez polja v Brežice. Po besedah fotografa je bila kolona sprva videti urejena, nato pa so ljudje zaradi lakote, žeje in vročine začeli odpadati. Ko so prečkali most v Brežice, so se povzpeli na nasip, tam pa se je videlo, da je ostala le še peščica ljudi, ki je še lahko hodila. "Bili so pošastno razredčeni in utrujeni," je okoliščine nastanka fotografije pojasnil Živulović, ki upa, da mu ne bo treba nikoli več fotografirati česa podobnega.

Živulović je več let delal v časopisni hiši Delo, od leta 1992 ima svojo fotografsko agencijo Bobo. Od slovenske osamosvojitvene vojne sodeluje z agencijo Reuters.

Serija 17 fotografij tiskovne agencije Reuters, med katerimi je tudi Živulovićeva fotografija, zajema prizore z balkanske migrantske poti, od zaskrbljenih obrazov do stisk ljudi in prizadevanj na njihovi poti vse od Egejskega morja, obal Turčije in grških otokov do prizorov na grško-makedonski, srbsko-madžarski ter avstrijsko-nemški meji.

Pulitzerjeve nagrade na univerzi Columbia v New Yorku sicer vsako leto podeljujejo v 14 novinarskih kategorijah ter petih knjižnih in po eni glasbeni ter dramski kategoriji.

mo/jdo/sk/sk
© STA, 2016