Opozorila pred izsiljevalskim virusom Locky

Ljubljana, 23. marca - Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav izsiljevalskega virusa Locky. Virus deluje tako, da zašifrira vse dokumente na računalniku. Za njim ostanejo samo neberljive datoteke in navodilo, kako v bitcoinih plačati odkupnino. Virus Locky zahteva 4,1 bitcoina, kar preračunano v evre znaša 1500 evrov.

Ljubljana.
Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav izsiljevalskega virusa Locky. Virus zašifrira vse dokumente na računalniku. Za njim ostanejo samo neberljive datoteke in navodilo, kako v bitcoinih (BTC) plačati odkupnino. Virus Locky zahteva 4,1 BTC, kar preračunano znaša 1.500 evrov.
Foto: SI-CERT

Virus se širi preko elektronske pošte, v ZIP-priponkah ter wordovih in excelovih datotekah, ki vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus. Virus potvarja naslovnika - videti je, kot da smo si sporočilo poslali sami ali pa smo ga prejeli od znanca, so danes sporočili iz centra.

Ob tej priložnosti je SI-CERT s skupaj z ekipo projekta Varni na internetu pripravil infografiko, ki uporabnike v treh enostavnih korakih opozarja na to, kako zaščititi svoje dokumente pred izsiljevalskim virusom. Infografika in več informacij o virusu je v na voljo na spletnem naslovu https://www.varninainternetu.si/2016/nevarni-izsiljevalski-virusi/

arh/kk
© STA, 2016