NIJZ odsvetuje uporabo čudežnih kapljic, saj gre za raztopino belila

Ljubljana, 24. februarja - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da so se pri nas ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za tako imenovani MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice. Uporabo teh proizvodov močno odsvetujejo in priporočajo, naj ljudje ne nasedajo zavajajočim "čudežnim" navedbam glede ozdravljenja številnih bolezni.

Ljubljana.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na NIJZ so navedli, da je MMS (Miracle Mineral Solution) raztopina natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme.

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nelegalno predstavljajo kot MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice, so opozorili na NIJZ. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita.

Javna agencija za zdravila je takrat opozorila, da je natrijev klorit, ki je v kapljicah, močan oksidant in se uporablja kot sredstvo za beljenje in dezinfekcijo v kemični, veterinarski, tekstilni in papirni industriji ter na sanitarnem področju.

"Oglaševanje in prodajanje natrijevega klorita za peroralno uporabo v smislu čudežnega zdravila pa je zavajajoče in nedovoljeno," so takrat zapisali na agenciji. Po podatkih, ki so na voljo, uživanje natrijevega klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta (slabost, bruhanje in driska), veliki odmerki pa vodijo do methemoglobinemije, pri kateri je zmanjšana sposobnost krvi za prenašanje kisika.

ago/apo
© STA, 2016