BHP Billiton ob polletju v izgubo

Sydney, 23. februarja - Avstralsko-britanski rudarski velikan BHP Billiton je v prvem polletju poslovnega leta, od julija do decembra lani, ustvaril 5,67 milijarde dolarjev čiste izgube. V enakem obdobju leto prej je imel pod črto 4,26 milijarde dolarjev dobička. Poslovne rezultate so prizadele slabitve zaradi padca cen surovin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija, Karaman.
Rudarji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prihodki rudarja so se v primerjalnem obdobju znižali za 37 odstotkov na 15,71 milijarde dolarjev.

Rudarski koncerni po vsem svetu se soočajo s padcem prihodkov in zaslužka, za kar so krive nizke cene surovin. Slednje so posledica zaustavljanja svetovnega gospodarskega okrevanja, še posebej ključne porabnice Kitajske.

BHP še posebej močno občuti padce cen železove rude in nafte. Bonitetna agencija Standard & Poor's je ta mesec znižala bonitetno oceno koncerna z A+ na A ter mu pripisala negativne obete.

Zaradi slabih rezultatov je bil BHP prisiljen znižati vmesne dividende, in sicer z 62 centov na 16 centov. Za podobne poteze so se odločili že rivali Glencore, Vale in Rio Tinto.

BHP je s tem prelomil dolgo spoštovano obljubo, da bo dividende ohranjal na nespremenjeni ravni ali jih dvigoval. Nova politika predvideva najmanj 50-odstotno izplačilo osnovnega dobička v vsakem poročevalskem obdobju.

Predsednik BHP Jac Nasser je ob tem posvaril pred negotovo prihodnostjo. "Spremembe dividendne politike odražajo oceno upravnega odbora o obetih za surovine in s tem povezano zahtevano povečano finančno fleksibilnost," je dejal. "Ocenjujemo, da bo obdobje šibkih cen in povišane nestanovitnosti podaljšano," je dodal.

BHP Billiton je sicer že odprodal za sedem milijard dolarjev premoženja, poslovil se je tudi od družbe South 32.

mg/fz
© STA, 2016