IEA v 2017 pričakuje začetek počasnega okrevanja cen nafte

Pariz, 22. februarja - Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da se cene nafte ne bodo začele zviševati pred letom 2017, tudi ko se bodo, pa bo ta trend zaradi obsežnih zalog na trgu počasen. Povpraševanje po nafti naj bi sicer še naprej naraščalo, vendar nekoliko počasneje kot doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija.
Črpanje nafte, nafta, naftna ploščad.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

"Današnji pogoji na naftnem trgu ne kažejo, da bi se lahko cene v bližnji prihodnosti občutno okrepile - če seveda ne bo kakšnega velikega geopolitičnega dogodka," je v poročilu, ki obravnava prihodnje petletno obdobje, zapisala IEA. Začetek rasti cen pričakujejo leta 2017, vendar bo okrevanje počasno.

Sredi leta 2014 je bilo treba za 159-litrski sod nafte odšteti še več kot 100 dolarjev, danes pa se cene gibljejo okoli 30 dolarjev za sod. IEA zato poudarja, da je napovedovanje razmer na naftnem trgu danes "zelo kompleksna naloga". Analitiki so pred enim letom napovedovali, da se bo presežek ponudbe na trgu končal do konca leta 2015, vendar so se precej zmotili, priznava IEA.

Poraba za raziskovanje zalog nafte in opremo naj bi letos po ocenah upadla za 17 odstotkov, potem ko so jo že lani znižali za 24 odstotkov. Če bi se napovedi uresničile, bi bil to prvi padec v dveh letih zapored po letu 1986.

Povpraševanje po nafti naj bi medtem še naprej naraščalo, vendar nekoliko počasneje. Rast globalne letne povprečne porabe v naslednjih petih letih naj bi se ustavila pri 1,2 milijona sodov dnevno, kar je 400.000 sodov manj od rasti v lanskem letu.

fz/bg
© STA, 2016